Élelmiszer-önrendelkezés Fórum 2020.01.25.

Jövőre a szokásos januári találkozónk második napját szeretnénk nyitottabbá tenni a korábbiakhoz képest, így megkerestünk más szervezeteket, hogy együtt csináljunk valami közöset.

Ennek eredményeképpen hirdetjük meg Élelmiszer-önrendelkezés Fórum 2020 eseményt! Az eseményre regisztrálni kell ezen az űrlapon!

 

Élelmiszer-önrendelkezés Fórum 2020

Helyszín: Central European University (CEU), Október 6. utca 7.

Időpont: 2020. január 25., Szombat

 

Program

9:00-9:20 Regisztráció

9:20-9:30 Megnyitás, köszöntés

9:30- 10:00 Nyitóelőadások az élelmiszer-önrendelkezésről: Balogh Lili (Védegylet) és Fidrich Róbert (MTVSZ): Az élelmiszer-önrendelkezés lehetőségei Magyarországon

10:00 – 11:30 Poszter-szekció: élelmiszer-önrendelkezés civilek és kutatók szemével 

11:30-13:00 Közösségi batyus ebéd az élelmiszer értéklánc szabad bejárásával

13:00-13:20 Műhelymunka hat témában: a 6 fő téma facilitátora bemutatkozik 

13:30-15:00 Műhelymunka hat témában: műhelybeszélgetések 

15:00-15:30 Kávé-tea szünet 

15:30-17:30 Plenáris ülés: A műhelymunkák összefoglalása és közös megvitatása, további együttműködési lehetőségek feltérképezése

17:30-17:45 A nap lezárása

———————————————————————————————————————

A főbb programok részletes leírása 

Nyitóelőadások az élelmiszer-önrendelkezésről

Január 25. 9:30- 10:00, a terem egyeztetés alatt

Balogh Lili (Védegylet) és Fidrich Róbert (MTVSZ):Az élelmiszer-önrendelkezés lehetőségei Magyarországon – Egy átfogó bemutató az élelmiszer-önrendelkezésről, mint mozgalomról, kialakulásának történetéről.

A Védegylet anyaga az élelmiszer-önrendelkezésről: http://védegylet.hu/elelmiszer-onrendelkezes/

Az MTVSZ  Agroökológia c. kiadványa, amely többek közt bemutatja az összefüggést az élelmiszer-önrendelkezés ill. az agroökológia között:

https://mtvsz.hu/dynamic/agrookologia_kiadvany.pdf

Poszter-szekció: élelmiszer-önrendelkezés civilek és kutatók szemével 

Január 25. 10:00-11:30, a terem egyeztetés alatt

Központi kérdés: Miben járul hozzá/miben tudna hozzájárulni a szervezet, amit képviselsz az élelmiszer-önrendelkezés magyarországi mozgalmának erősödéséhez? A résztvevők 5 percben egy poszterben válaszolják meg a szekció központi kérdését. 

Résztvevő szervezetek: 

Védegylet: Balogh Lili

Lokáli projekt – PTE doktori iskola:  Balogh Pál Géza

Polányi Károly Globális Társadalmi Tanulmányok Kutatóközpont (Corvinus): Mendly Dorottya

Szolidáris Gazdaság Központ: Sidó Zoltán és Márkus Benjamin 

KRTK Békéscsaba: Mihály Melinda 

Felelős Gasztrohős: Lehel Zsuzsanna

ESSRG: Szakál Dia és Pataki György

TVE-KÖKISZ: Perényi Zsófia

Cargonomia, Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszék: Lazányi Orsolya 

Corvinus Gazdaságetika Központ doktori iskola: Veress Tamás

MAPER: Szilágyi Alfréd, Kardos Etelka

SZIE Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék: Szalai Zita és Gál Izóra

MTVSZ: Fidrich Róbert 

Magház: Lipka Borbála  

 

Műhelymunka hat témában

Január 25. 13:30-15:00, a terem egyeztetés alatt, A műhelymunkák a délelőtti élelmiszer-önrendelkezés poszterek előadásaira épülnek. Kérjük válaszd ki azt a műhelymunkát, ami a leginkább érdekel és jelöld azt a regisztráció megnyitása után (2020. Január 6.) elérhető regisztrációs linken. 

Élelmiszer-önrendelkezés globális perspektívából

Facilitátorok: Fidrich Róbert (MTVSZ), Mendly Dorottya (Corvinus Egyetem, Polányi Károly Globális Társadalmi Tanulmányok Kutatóközpont), Mihály Melinda (KRTK Békéscsaba)

Leírás: Mitől globális téma az, hogy mit eszünk? Hogyan befolyásolják a globális folyamatok azt, hogy mi kerül végül a tányérunkra? A workshop célja, hogy egy rendszerszintű megközelítéssel a résztvevőkkel közösen feltérképezzük az élelmiszer ellátási lánchoz kapcsolódó probléma-halmazt, összefüggéseket, hajtóerőket. Az élelmiszer-önrendelkezés olyan kifejezés, amely segíti megragadni az emberek egészséges és kulturális szempontból megfelelő élelmiszerhez való jogát, tehát a jogot olyan élelmiszerekhez, amelyeket ökológiailag egészséges és fenntartható módon állítottak elő. Ezen felül jelenti a saját élelmiszer- és mezőgazdasági rendszer meghatározásához való jogot is. Az élelmiszer-önrendelkezés az élelmiszer termelőinek, terjesztőinek és fogyasztóinak céljait, igényeit helyezi az élelmiszerrendszerek középpontjába a piacok és vállalatok érdekei helyett. (nyeleni.org, https://mtvsz.hu/dynamic/guzsba_kotve.pdf). A workshop központi kérdése:  Milyen tényezők gátolják vagy segítik elő az előrelépést az agroökológia és az élelmiszer-önrendelkezés terén? A workshop résztvevőivel a globális kereskedelmi és befektetési egyezmények, uniós szakpolitikák, a földzsákmánylás (land grabbing) és globális társadalmi mozgalmak, élelmiszer-önrendelkezésre gyakorolt hatásairól beszélgetnénk. 

 

Kistermelők, mint az élelmiszer-önrendelkezés szereplői

Facilitátorok: Balogh Pál Géza (Lokáli projekt – PTE doktori iskola), Gál Izóra, Szalai Zita (SZIE Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék)

Kérdés: Mi szükséges egy sikeres gazdaság fenntartásához?

Leírás: Az élelmiszer-önrendelkezés kiemelkedően fontos feltétele az életképes kisüzemi gazdaságok létrejötte és fennmaradása, ezért ebben a műhelyben gazdálkodói perspektívából közelítjük meg a témát. Egy gazdaság sokféleképp lehet sikeres, ami erősen függ az általa kitűzött céltól: egy saját fogyasztást fedező gazdaság éppúgy lehet a maga szempontjából sikeres, mint egy árutermelésre termelő. A lényeg, hogy tartósan létre tudják hozni a háztartás által igényelt életszínvonalat, és közben az időgazdálkodásban is egyensúlyi helyzet alakuljon ki. Mindazonáltal közös minden gazdaságban, hogy ökológiai, gazdasági, és társadalmi szempontból egyaránt szükséges, hogy fenntartható rendszert tudjanak kialakítani. A műhelyen az utóbbi két szempontra koncentrálunk. Azokat a közös feltételeket és erőforrásokat próbáljuk feltérképezni, melyek szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjenek és fennmaradjanak ezek a fenntartható kisüzemi gazdaságok, azonosítva a hiányokat és problémákat is. Így mind a gazdálkodásba belevágók, mind a gyakorló gazdálkodók, mind a laikus érdeklődők figyelmére számítunk.

 

REL-kistérségi lépték: kisüzemi gazdálkodók, közétkeztetés, szövetkezetek, CSA

Facilitátorok (egyeztetés alatt): Márkus Benjámin (Szolidáris Gazdaság Központ), 

Kérdés: Hogyan segítheti a kisüzemi gazdálkodókat a szövetkezetesedés, a CSA vagy a közétkeztetésbe való bekapcsolódás? REL a Rövid Ellátási Láncokat jelenti, ahol a termelő és a fogyasztó között lényegesen lerövidül az érték lánc, sok esetben közvetlen a kapcsolat.

A termőföldtől a talajig, a szerves hulladék körforgása

Facilitátorok: Lazányi Orsolya (Corvinus Egyetem, Cargonomia), Lehel Zsuzsanna (Felelős Gasztrohős

Az élelmiszertermelés egyik feltétele – legyen az kiskertben, közösségi kertben, balkonládában vagy nagyobb földterületen a termőföld megléte. Hogyan tudjuk a talajt életben tartani, hogyan juthatunk hozzá megfelelő komposzthoz és miyen komposztálási technikák léteznek? Az élelmiszerhulladék szó szerint szerves része (lehetne) e körforgásnak. A workshop során arról beszélgetünk, hogyan használhatnánk fel a saját háztartásunkban és akár éttermekben keletkező élelmiszerhulladékot, és ha nagyobb mennyiségű zöldhulladékra van szükségünk, honnan tudunk hozzájutni.
A workhsop során a következő kérdéseket igyekszünk körbejárni:
  • Én hogyan tudok komposztálni? Egyéni, közösségi komposztálási lehetőségek
  • Hogyan tartsuk életben a talajt? Zöldhulladék gyűjtésének, felhasználásának lehetősége

Agroökológia Magyarországon 

Facilitátorok: Balogh Lili (Védegylet), Szilágyi Alfréd (MAPER)

Kérdés: Miért van szükség az agroökológiára az élelmiszer-önrendelkezés eléréséhez? Mit értelmezünk Magyarországon agroökológia alatt? Mi a politikai vonzata az agroökológiának?

Leírás: A résztvevők egy magyar agroökológiai nyilatkozat tervezetet vitatnának meg részvételi demokratikus és szociokratikus módszerekkel.

 

Food Sovereignty in Hungary: English speaking discussion

Facilitators: Logan Strenchock (CEU), György Pataki (ESSRG)

 

Partner szervezetek: 

 

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük