Tervezés

Szeretettel köszöntünk a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) Tervezői munkacsoportjának oldalán. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen kerestek meg bennünket a legváltozatosabb kérésekkel, amelyek arra irányulnak, hogy segítsünk a permakultúrás elképzeléseitek ökologikus, holisztikus szemléletű megtervezésében, megvalósításában, esetleg az utánkövetésében.

Mi a permakultúrás tervezés?

Röviden: A területtel kapcsolatos igényed összehozása a területi adottságokkal, az anyagi lehetőségekkel. 

Hosszabban: Ennek során figyelembe vesszük az emberi, szervezeti, társadalmi és gazdasági környezetet is, számba vesszük az erőforrásokat és nem megyünk el a terület múltja és jelene mellett, miközben a jövőképedet tartjuk szem előtt. A hasznosság szempontjából az egyik aranymércénk az, hogy a legkevesebb befektetést igénylő, mégis a legtöbb eredményt biztosító, fenntartható életteret segítsünk neked megtervezni. Ez az élettér lehet egy ház kerttel, kapcsolódhat hozzá növényteresztés, állattenyésztés, víz- és energiagazdálkodás, az ökoépítészet, a társadalmi és közösségi aspektusok és sok más.

A nem területalapú (szociális) tervezés esetén a permakultúrás rendszer tervezése segíthet egyént (élettervezés, évtervezés, párkapcsolati/családi működési modell stb.), közösséget (projektek, teljes szervezetfejlesztés, integráció, munkacsoportok, rendezvények stb.) és egyéb szervezetet (intézmény, cég: működési modell, döntési folyamatok, piaci részvétel, hatékonyság, szervezeti hierarchia, szervezetfejlesztés stb.).

Mi NEM a permakultúrás tervezés? 

  • „Szeretnék pár permakultúrást magaságyást, segítsetek kitalálni, hova tegyem!”
  • „Apám kíméletlenül kapálja a kertjét, mutassátok meg neki, mit lehetne belőle kihozni, én fizetem!”
  • „Jövő héten fákat ültetek, mondjátok gyorsan meg, hogy hova!”
  • „Nemrég költöztünk egy ígéretes területre és jövőre száz embernek szeretnénk dobozos rendszert indítani, amiből a családunkat fenntartjuk. SOS mutassátok meg hogyan!”

Mennyi időt vesz igénybe?

“Adj hat órát egy fa kivágására, és az első négyet a fejsze élezésével fogom tölteni.”

(A. Lincoln)

A permakultúrás tervezés nem a sietős ember megoldása. Idő kell a terület megfigyeléséhez, a körülmények megismeréséhez, ami aztán egy stabil rendszer alapját tudja adni.

Jellemzően a megkereséstől a helyszíni felmérésig 1-3 hét telik el. Az első felméréstől egy több hónapos, akár egy évet is felölelő időszak következik, a terület jellegéből, az elvárásoktól függően. Ennek végeredményeként születik a terv, amelynek kivitelezése már szakaszosan is elkezdődhet és határozatlan ideig folytatódhat.

Az alábbi típusú tervezési feladatokat vállaljuk, ezek közül tudsz választani

1.) Közösségi megkeresés

Ebben az esetben felajánlhatsz egy tervezni való területet, hogy ott tanuló tervezők egy mentor vezetésével gyakoroljanak és így megoldási opciókat hozzanak létre. Ez jellemzően egy anyagilag kedvezőbb, időben elhúzódobb folyamat. Ehhez írj nekünk: https://permakultura.hu/kapcsolat/

2.) Egyéni megkeresés

Egyénileg keresel meg egy tervezőt, akivel közösen dolgoztok. A tervezők listája folyamatosan bővül. Az egyesület segít abban, hogy a tervezők ezen a felületen megjelenjenek. Maga a tervezési folyamat már a megrendelő és a tervező között zajlik, az egyesülettől függetlenül. A megkeresett tervező szükség esetén, a megrendelő hozzájárulásával, más tervezőket, specialistákat is bevonhat.

Kérünk, hogy mielőtt elküldenéd a megkeresést, gondosan olvasd el a tervezők profilját, hogy megtudd, ki a legalkalmasabb az adott feladatra. A választásnál mérlegeld a tervezők területi elhelyezkedését, hogy hol vállalnak, mekkora területet és korábbi tapasztalataikat.

Az egyesület kizárólag közvetítői szerepet vállal a terveztető és a tervező egymásra találásához. A tervek elkészülését és minőségüket nem felügyeli, felelősséget nem vállal értük.

Tervezők, akik jelenleg önálló tervezést vállalnak:

Harka László permakultúra tervező

Elérhetőségek:

e-mail: harkal0103@gmail.com
tel.: 06305356852

Honlap: https://www.gaiakertje.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Gaiakertje

Instagram: https://www.instagram.com/gaiakertje

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC8bH-gLb7oB6iX4H6-u0Xxw

Radnóczi Ágnes

Kulcsár Balázs