Tervezés

Szeretettel köszöntünk a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) Tervezői munkacsoportjának oldalán. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen kerestek meg bennünket a legváltozatosabb kérésekkel, amelyek arra irányulnak, hogy segítsünk a permakultúrás elképzeléseitek ökologikus, holisztikus szemléletű megtervezésében, megvalósításában, esetleg az utánkövetésében.

Mi a permakultúrás tervezés?

Röviden: A területtel kapcsolatos igényed összehozása a területi adottságokkal, az anyagi lehetőségekkel. 

Hosszabban: Ennek során figyelembe vesszük az emberi, szervezeti, társadalmi és gazdasági környezetet is, számba vesszük az erőforrásokat és nem megyünk el a terület múltja és jelene mellett, miközben a jövőképedet tartjuk szem előtt. A hasznosság szempontjából az egyik aranymércénk az, hogy a legkevesebb befektetést igénylő, mégis a legtöbb eredményt biztosító, fenntartható életteret segítsünk neked megtervezni. Ez az élettér lehet egy ház kerttel, kapcsolódhat hozzá növényteresztés, állattenyésztés, víz- és energiagazdálkodás, az ökoépítészet, a társadalmi és közösségi aspektusok és sok más.

A nem területalapú (szociális) tervezés esetén a permakultúrás rendszer tervezése segíthet egyént (élettervezés, évtervezés, párkapcsolati/családi működési modell stb.), közösséget (projektek, teljes szervezetfejlesztés, integráció, munkacsoportok, rendezvények stb.) és egyéb szervezetet (intézmény, cég: működési modell, döntési folyamatok, piaci részvétel, hatékonyság, szervezeti hierarchia, szervezetfejlesztés stb.).

Mi NEM a permakultúrás tervezés? 

  • „Szeretnék pár permakultúrást magaságyást, segítsetek kitalálni, hova tegyem!”
  • „Apám kíméletlenül kapálja a kertjét, mutassátok meg neki, mit lehetne belőle kihozni, én fizetem!”
  • „Jövő héten fákat ültetek, mondjátok gyorsan meg, hogy hova!”
  • „Nemrég költöztünk egy ígéretes területre és jövőre száz embernek szeretnénk dobozos rendszert indítani, amiből a családunkat fenntartjuk. SOS mutassátok meg hogyan!”

Mennyi időt vesz igénybe?

“Adj hat órát egy fa kivágására, és az első négyet a fejsze élezésével fogom tölteni.”

(A. Lincoln)

A permakultúrás tervezés nem a sietős ember megoldása. Idő kell a terület megfigyeléséhez, a körülmények megismeréséhez, ami aztán egy stabil rendszer alapját tudja adni.

Jellemzően a megkereséstől a helyszíni felmérésig 1-3 hét telik el. Az első felméréstől egy több hónapos, akár egy évet is felölelő időszak következik, a terület jellegéből, az elvárásoktól függően. Ennek végeredményeként születik a terv, amelynek kivitelezése már szakaszosan is elkezdődhet és határozatlan ideig folytatódhat.

Jelenleg az egyesületben a tervezői szolgáltatás a rendszer átalakítása miatt szünetel.

Ha szükséges a helyszín alapján tudunk ajánlást adni tervezőkre, az ezzel kapcsolatos kérdéseket, kéréseket erre a címre lehet küldeni asszisztens@permakultura.hu