MAPER PDC 2024

Két PDC képzés indul 2024-ben a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) szervezésében. Az alap tematika minden képzésünknél azonos, csak az oktató csapat, a helyszínek és időbeosztás, illetve előbbiekből fakadóan kicsit a képzések fókusza tér el.

Mit nyújtanak a MAPER által szervezett permakultúra tervezési képzések (PDC – Permaculture Design Course)?

 • magyar szakemberek sok éves gyakorlati tapasztalatát, illetve több hazai permakultúrás gazdaság és helyszín megtekintési lehetőségét,
 • rendszerszintű szemléletet az összefüggések és kapcsolatok megismeréséhez,
 • módszertant a tervezési lépésekhez,
 • a szakmai részekbe (talaj, víz, növények, állatok, társadalmi struktúrák, mérési és tervezési módszertan) alap betekintést, ezeket a speciális témákat azok elismert szakértői oktatják
 • végül – a tanultak főpróbájaként –  végigkísérünk egy tervezési folyamaton a permakultúrát gyakorlatban is művelő mentorok segítségével.

A Magyar Permakultúra Egyesület által szervezett permakultúrás tervezési képzések messzemenőkig teljesítik a nemzetközi PDC képzések (minimum 72 tanórás) standardját. A képzés magyar és angol nyelvű, nemzetközileg elismert emléklapot ad, amely lehetőséget biztosít a permakultúrás tanulmányok mélyebb szintű folytatására. Az átadott alaptudást kitartóan gyakorolva idővel képessé válhatunk jól működő permakultúrás rendszerek megtervezésére és működtetésére.

Fontosabb érintett témák: a permakultúra etikája, alapelvei, elméleti háttere, a tervezési folyamat módszertana, a permakultúrás rendszer energetikai folyamatai, vízgazdálkodása, ökológiai alapok, a talaj és a klíma szerepe, terepi megfigyelés, természetben található mintázatok, permakultúra a mezőgazdaságban (pl. erdőkertek, állattartás), ökoépítészet, társadalmi átalakulás a permakultúrával és közösségi lét.

A fent felsorolt témákat mindegyik MAPER PDC érinteni fogja, illetve a nemzetközi standardoknak megfelelően az alapvető tematika is hasonló lesz. Az egyes meghirdetett képzéseken azonban az azokat végigkísérő vezető oktatók tudásának, gyakorlati tapasztalatainak és érdeklődésének megfelelően más-más téma lesz hangsúlyosabb. Javasoljuk a képzések leírásának gondos elolvasását és az egyéni preferenciád szerinti választást.

Kiknek ajánljuk a MAPER osztott képzéseit?

A több részre tagolt osztott képzéseket olyanoknak ajánljuk, akik:

 • nehezebben tudnak elköteleződni egyszerre hosszabb időre;
 • a tapasztalatot és tudást kisebb adagokban szeretnék megszerezni – a visszajelzések alapján az osztott képzés nagy előnye, hogy a hétvégék között van idő feldolgozni a sok és tömény információt;
 • szeretnének minél több és többféle jól működő hazai permakultúrás helyszínt, kertet és gazdaságot megismerni – jellegéből adódóan az osztott képzéseken több, akár 6-8 helyszín megismerésére is alkalom nyílik.

Kiknek ajánljuk a MAPER osztatlan képzéseit?

A két hetes egybefüggő képzéseket azoknak ajánljuk, akikre egy vagy több állítás igaz az alábbiak közül:

 • kész vagy kilépni a komfortzónádból és paradigmát váltani egy egészségesebb életért
 • nagyfokú tudásvágy jellemez, amit minél intenzívebben kívánsz elsajátítani
 • a közösségi permakultúra legalább olyan fontos számodra, mint a kertészeti jó gyakorlatok

A képzések díja

A MAPER PDC-k oktatási díja egységesen 180 000 Ft, de elfogadunk ennél magasabb támogatói díjat is, az így befolyó plusz összeg segítségével támogatott helyeket is meg tudunk hirdetni a méltányos megosztás (fair share) jegyében, valamint 10%-os családi/pár kedvezmény is kérhető, amennyiben több családtag együtt jelentkezik.

Az ellátási költségek képzésenként és helyszínenként, valamint az egyeztetett egyéni igényeknek és a választott komfort szintnek megfelelően különbözik (100 000-160 000 ft), erről bővebb tájékoztatás a részletes képzési hirdetésekben olvasható.

MAPER Budapest-környéki osztott PDC 2024

Fókuszban a kiskerti növénytermesztés, háztáji állattartás és közösségi kertek permakultúrás tervezése

Leírás: A képzés a kisebb léptékű gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához ad átfogó eszköztárat, kiemelt hangsúlyt fektetve azokon belül a rendszerszintű tervezésre, beleértve a közösségi kertek működtetését, és egyéb alrendszerek, például a növénytársítások egy és sok éves megtervezésére, mindezt az alapos elmélet mellett sok gyakorlattal.

Helyszínek és időpontok:

 1. Hétvége: Május 24-26. Cinege Tanya (Törökbálint), Grapoila (Budapest)
  Június 8. 9.00-13.00 Szélrózsa közösségi kert (Budapest)
 2. Hétvége: Június 21-23. Valaha Tanya (Vértesacsa), Manna Erdőkert (Szár)
 3. Hétvége: Július 5-7. Pallagi Biokert, Holdsárkány kertje (Kóspallag)
 4. Alkalom: Július 16-21. Dombfalva (Domonyvölgy)

Oktatók: A képzést szakmai szempontból Krasznai Beatrix és Szlatényi Dóra vezetik, Mészárosné Dr. Póss Anett irányadásával.

Az egyes témákat oktató szakértők, illetve minket vendégül látó helyszíngazdák között lesz: Dr. Mag Zsuzsi, Kulcsár Balázs, Lantos Tamás, Dr. Szalai Zita, Dr Gál Izóra, Szilágyi Alfréd, Kun Róbert, Dr Waltner István, Lőrinczi István, Horváth Péter

További részletekért kattint ide!

MAPER osztott PDC Dunántúl 2024

Fókuszban a vízmegtartás és évelőkön alapuló rendszerek

Leírás: A képzés a kisebb léptékű gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához szeretne segítséget nyújtani, kiemelt hangsúlyt fektetve azokon belül a vízmegtartás kérdéseire és az évelő növényeken alapuló alrendszerek, például az erdőkertek kialakításának lehetőségeire. Ez az első olyan „vegyes” képzésünk, ahol az első két hétvégét egy hosszabb ideig tartó záró héttel fejezzük be, így mód van alapos és többféle léptékű tervezői munkára is.

Helyszínek és időpontok:

 1. hétvége: május 10-12., Kék Tó-Projekt (Lengyeltóti)
 2. hétvége: június 7-9. Valaha Tanya (Vértesacsa), Manna-erdőkert (Szár)
 3. záróhét: június 29-július 5. Gyűrűfűi Ökofalu, benne két egynapos csillagtúrával:
  1. Június 30.: Sztyeppekert (Hosszúhetény) és Lévai kert (Pécsvárad)
  2. Július 1.: Lantos Tamás gyümölcsöse (Markóc)

Oktatók: A képzést szakmai szempontból Dr. Mag Zsuzsi és Kulcsár Balázs, szervezési oldalról Ács Patrícia kísérik végig.

Az egyes témákat oktató szakértők, illetve minket vendégül látó helyszíngazdák között lesz: Dr. Borsos Béla, Dr. Farkas Judit, Dr. Gál Izóra, Lantos Tamás, Lévai Gábor, Milánkovics Kinga, Pandúr Zsanett, Dr. Szalai Zita, Szlatényi Dóra, Tuba Máté

További részletekért kattint ide!

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük