MAPER osztott PDC Dunántúl 2024

Fókuszban a vízmegtartás és évelőkön alapuló rendszerek

Leírás: A képzés a kisebb léptékű gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához szeretne segítséget nyújtani, kiemelt hangsúlyt fektetve azokon belül a vízmegtartás kérdéseire és az évelő növényeken alapuló alrendszerek, például az erdőkertek kialakításának lehetőségeire. Ez az első olyan „vegyes” képzésünk, ahol az első két hétvégét egy hosszabb ideig tartó záró héttel fejezzük be, így mód van alapos és többféle léptékű tervezői munkára is.

Helyszínek

  1. hétvége: május 10-12., Kék Tó-Projekt (Lengyeltóti)
  2. hétvége: június 7-9. Valaha Tanya (Vértesacsa), Manna-erdőkert (Szár)
  3. záróhét: június 29-július 5. Gyűrűfűi Ökofalu, benne két egynapos csillagtúrával:
    1. Június 30.: Sztyeppekert (Hosszúhetény) és Lévai kert (Pécsvárad)
    2. Július 1.: Lantos Tamás gyümölcsöse (Markóc)

Oktatók

A képzést szakmai szempontból Dr. Mag Zsuzsi és Kulcsár Balázs, szervezési oldalról Ács Patrícia kísérik végig.

Az egyes témákat oktató szakértők, illetve minket vendégül látó helyszíngazdák között lesz: Dr. Borsos Béla, Dr. Farkas Judit, Dr. Gál Izóra, Lantos Tamás, Lévai Gábor, Milánkovics Kinga, Pandúr Zsanett, Dr. Szalai Zita, Szlatényi Dóra, Tuba Máté

JELENTKEZÉS ITT

Leírás: A képzés a kisebb léptékű gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához szeretne segítséget nyújtani, külön hangsúlyt fektetve azokon belül a vízmegtartás kérdéseire, illetve az évelő növényeken alapuló alrendszerek, például erdőkertek kialakításának lehetőségeire.

A képzés helyszínei között több különböző méretű és életkorú kert és önellátási célú, valamint azon túlmutató, árutermelő gazdaság, sőt, Lantos Tamás jóvoltából alkalmazkodó gyümölcsös is lesz. Ez az első olyan „vegyes” képzésünk, ahol az első két hétvégét egy hosszabb ideig tartó záró héttel fejezzük be, így mód van alapos és többféle léptékű tervezői munkára is. A képzést kísérő vezető oktatók és helyszíngazdák kivétel nélkül számos módon (gazdálkodóként, tervezőként, oktatóként) kapcsolódnak a permakultúrához.

A képzés első hétvégéjének helyszíne a Lengyeltótiban található Kék-Tó projekt, ahol a Manas Festival otthona, az ország legnagyobb területű permakultúra fókuszú fejlesztése fogad minket. A Valaha Tanyán Kulcsár Balázs az árutermelő permakultúrás családi gazdaságukba és az általuk alkalmazott agrárerdészeti rendszerek működésébe nyújt betekintést. Zsuzsi specialitása az erdőkertészkedés, ezen kívül ökológiai és természetvédelmi témákban is jártas. Zsanettnak a csapadékalapú vízönellátással van sokéves tapasztalata, illetve a szőlőhegyi kolonizálás, háztáji biodiverzitás, kisléptékű élelemtermelés és extenzív lótartás/kapcsolatalapú lovaglás témákkal foglalkozik a gyakorlatban. Gábor a pécsváradi Lévai Kertben a vízmegtartás, ökoépítészet és a térképezés rejtelmeibe avatja be a résztvevőket.

A képzés második felének helyszíne Gyűrűfű lesz, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek egy ökofalu életébe is. Talán még ennél is izgalmasabb azonban, hogy Béla és társai Gyűrűfűt már eredetileg is a permakultúra elvei alapján tervezték a kilencvenes években. Most a középpontban két téma áll majd: az egyik, hogy hogyan lehet az átlagosan egy hektáros telkeken olyan tervet kialakítani, amely szervesen illeszkedik a körülötte lévő település sajátosságaihoz, illetve hogyan lehet a Gyűrűfű Alapítvány tulajdonában álló nagyobb földterületen a víz megtartásának gyakorlati vonatkozásait (altalaj lazítás, övárkok rendszere, vízgyűjtés, felszíni vizek kialakítása, stb.) megvalósítani – ezek a témák választhatók lesznek tervezési feladatként is. Ezen kívül bemutatjuk a már megvalósult elemeket is a csapadékvíz gyűjtéstől a gyökérzónás szennyvíztisztításon át a komposztvécéig.

A képzés ára (oktatási + ellátási díj)

Az oktatás díja

Normál díj: 180 000 Ft

Támogatói díj: 200 000 Ft, amivel támogatod azt, aki nem tudja kifizetni az oktatás teljes díját.

Támogatott díj: 45 000 Ft  (az ellátás díja ebben az esetben is fizetendő, a kedvezmény csak az oktatási díjra vonatkozik). Támogatott helyet a regisztrációs lapon lehet igényelni. A támogatott hellyel részt vevőktől időnként – ha nem megy a tanulás rovására – egy kis szervezői segítséget is fogunk kérni.

Pár és családi kedvezmény (10%) igényelhető, amennyiben együtt jöttök.

Ellátás díja

14 napi alapellátás: 100 000 Ft.

Az alapellátás díja magában foglalja az egyszerű szállást (sátor, fedett szín), a helyszín használatot és napi egyszeri kiadós vegetáriánus meleg étkezést. Reggelihez és vacsorához alapvető dolgokat (kenyér, tej, kávé, tea) biztosítunk, ezt a napok többségében hozott batyus finomságokkal egészítjük ki.

Szállásban és étkezésben az ettől eltérő igényeket a regisztrációkor egyeztetjük. Gyűrűfűn és Lengyeltótiban felár ellenében korlátozott számú „rendes” szállás is rendelkezésre áll.

Jelentkezés menete, fizetés

Jelentkezésed véglegesítéséhez 45 000 Ft előleg szükséges, melynek befizetési módjáról a regisztráció visszaigazolásakor küldünk tájékoztatót. A regisztráció és az előleg befizetése után, de még a végleges elköteleződés előtt küldünk egy részletes tematikát, illetve biztosítunk egy online találkozási lehetőséget, ahol kicsit megismerkedhetünk egymással, illetve minden felmerülő kérdésre igyekszünk választ adni. A teljes oktatási díjat 2024. március 15-e előtt kérjük átutalni (ha ez probléma, jelezd, szükség esetén ettől eltérő fizetési konstrukciót is tudunk biztosítani), az ellátás egyeztetett díja pedig az első hétvégén készpénzben fizetendő.

Lemondási határidő 2024. március 15., az addig történő lemondás esetén visszakapod a teljes befizetett összeget, az utána történő lemondás esetén nem áll módunkban visszafizetni azt (de felhasználható bármely más képzésünkön később).

JELENTKEZÉS ITT

Amennyiben bármilyen kérdésed van, írj nekünk a dunantuli.pdc@permakultura.hu email-címre! A program, illetve az oktatók listája minimálisan változhat, ennek jogát fenntartjuk. Sok szeretettel várunk képzésünkre!