MAPER Budapest-környéki osztott PDC 2024

Fókuszban a kiskerti növénytermesztés, háztáji állattartás és közösségi kertek permakultúrás tervezése

Leírás: A képzés a kisebb léptékű gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához ad átfogó eszköztárat, kiemelt hangsúlyt fektetve azokon belül a rendszerszintű tervezésre, beleértve a közösségi kertek működtetését, és egyéb alrendszerek, például a növénytársítások egy és sok éves megtervezésére, mindezt az alapos elmélet mellett sok gyakorlattal.

Helyszínek

  1. Hétvége: Május 24-26. Cinege Tanya (Törökbálint), Grapoila (Budapest)
    Június 8. 9.00-13.00 Szélrózsa közösségi kert (Budapest)
  2. Hétvége: Június 21-23. Valaha Tanya (Vértesacsa), Manna Erdőkert (Szár)
  3. Hétvége: Július 5-7. Pallagi Biokert, Holdsárkány kertje (Kóspallag)
  4. Alkalom: Július 16-21. Dombfalva (Domonyvölgy)

Oktatók

A képzést szakmai szempontból Krasznai Beatrix és Szlatényi Dóra vezetik, Mészárosné Dr. Póss Anett irányadásával.

Az egyes témákat oktató szakértők, illetve minket vendégül látó helyszíngazdák között lesz: Dr. Mag Zsuzsi, Kulcsár Balázs, Lantos Tamás, Dr. Szalai Zita, Dr Gál Izóra, Szilágyi Alfréd, Kun Róbert, Dr Waltner István, Lőrinczi István, Horváth Péter

JELENTKEZÉS ITT

A képzés helyszínei között több különböző méretű és múltú kert és gazdaság is szerepel, ezek között önellátás célúak és azon túlmutató közösségi kertek is találhatóak. A képzést kísérő vezető oktatók és helyszíngazdák kivétel nélkül (gazdálkodóként, tervezőként, oktatóként, kutatóként) kapcsolódnak a permakultúrához.

Már az első hétvége alkalmával látni fogunk két közösségi kiskertet Budapesten, melyek méretbeli és közösségi jellegük ellenére merőben különbözőek. Az első és második alkalom közti hosszú hetek áthidalása érdekében készülünk nektek egy félnapos köztes budapesti alkalommal, ahol városi permakultúrával és a balkonkertészkedéssel is foglalkozunk.

Második hétvégénken betekintünk a Valaha Tanyán Kulcsár Balázs árutermelő permakultúrás családi gazdaságába és az általuk alkalmazott agrárerdészeti rendszerek működésébe. Száron Mag Zsuzsihoz látogatunk, akinek az erdőkertészkedés a specialitása.

A harmadik hétvégén Kóspallagon újabb 3 kertrendszert ismerünk meg, köztük a Pallagvölgyi Biokertet, ami közösségi termelésre épül és a Holdsárkány gyógynövényes  kertjét.

Végül, az utolsó hivatalos találkozónkat, a 4. alkalmunkat Domonyvölgyben töltjük, amikor megismerjük Dombfalvát és környéki fenntartható kertekből szemezgetünk. Utunkat lelkes, képzett tanársegédek és facilitátorok támogatják a teljes képzés alatt, biztosítva ezzel, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő segítséget és kapcsolódást.

A képzés ára (oktatási + ellátási díj)

Az oktatás díja

Normál díj: 180 000 Ft

Támogatói díj: 200 000 Ft, amivel támogatod azt, aki nem tudja kifizetni az oktatás teljes díját.

Támogatott díj: 45 000 Ft  (az ellátás díja ebben az esetben is fizetendő, a kedvezmény csak az oktatási díjra vonatkozik). Támogatott helyet a regisztrációs lapon lehet igényelni ami később kerül elbírálásra.

Pár és családi kedvezmény (10%) igényelhető, amennyiben együtt jöttök.

Ellátás díja

14 napi alapellátás: 85 000 Ft.

Az alapellátás díja magában foglalja az egyszerű szállást (sátor, fedett szín), a helyszín használatot és napi egyszeri kiadós vegetáriánus meleg ebédet. További étkezésekhez alapvető dolgokat (kenyér, tej, kávé, tea) biztosítunk, melyeket a résztvevők által hozott batyus finomságokkal egészítünk ki.

Jelentkezés menete, fizetés

A jelentkezés véglegesítéséhez 45 000 ft előleg szükséges, mely befizetésének módjáról a regisztráció visszaigazolásakor küldünk tájékoztatót. A teljes oktatási díjat 2024. március 15-e előtt kérjük átutalni (ha ez gondot jelent, kérjük jelezd, mert szükség esetén ettől eltérő fizetési konstrukciót is tudunk biztosítani). Az ellátás egyeztetett díja az első hétvégén készpénzben fizetendő.

Lemondási határidő 2024. március 15., az addig történő lemondás esetén visszautaljuk  a teljes befizetett összeget, az utána történő lemondás esetén nem áll módunkban visszafizetni azt (de felhasználható bármely más képzésünkön később).

A program, illetve az oktatók listája minimálisan változhat, ennek jogát fenntartjuk!

A szervezőkről

A Budapest környéki osztott képzés részvevőit végigkíséri Mészárosné Dr. Póss Anett (gyakorló gazdálkodó, kutató), Krasznai Beatrix (permakultúrás tervező, oktató, facilitátor), Szlatényi Dóra (oktató, kutató), tanársegédként pedig Ifj. Béres Tibor, Neubauer Éva, Rónaháty Zsófia, Forrai Marcsi


Beatrix a közösségi együttműködésében és a permakultúra terjesztésében látja a megoldást a társadalmi, gazdasági és egyéb válságokra. Öko- és közösségi facilitátorként segíti az egyéni és csoportos munkát.

 


Dóri a környezetvédelmen keresztül talált rá a mezőgazdaságra, majd a permakultúrára, mint hatékony módszerre a bolygónk védelme érdekében. Jelenleg jövőbeli gazdálkodó és aktív mezőgazdasági kutató.

 


Anett analógiás gondolkodást gyakorolva kutat, tanul és tanít az élővilágról és az emberi természetről. Segít bekapcsolódni a Magyar Permakultúra Mozgalom vérkeringésébe és örömmel támogatja egyéni útkeresésedet.

 


JELENTKEZÉS ITT

Amennyiben bármilyen kérdésed van, írj nekünk a budapestkornyeki.pdc@permakultura.hu email-címre! Szeretettel várunk a Budapest környéki osztott permakultúra tervezői képzésen 2024 évében!