Permakultúra a városban – 2020. szeptember

Sziasztok!

Egy blogot indítunk a városi permakultúrán belül a minket körülvevő általában kihasználatlan, megújuló erőforrások megismerésére és hasznosítására. Minden hónapban 3 növényt és azok használati módját mutatjuk be receptek formájában.

Blunck Réka vagyok, humánökológiát tanulok az ELTE-n, ami egyéb zöld témák mellett a fenntarthatósággal, klímaváltozással és a biodiverzitás eltűnésével is foglalkozik. Azért jelentkeztem a MAPER-hez gyakornoknak, mert úgy gondolom, hogy a permakultúra az ökológiai válságra egy válasz, hisz stabil, biodiverzitásban gazdag szisztémákat épít.
Városi emberként gyakran eltávolodunk a természettől, nem ismerjük a körülöttünk levő élővilágot. Ennek ellensúlyozására indítottam ezt a blogot, remélve, hogy sokaknak megváltoztatja a szemléletmódját és a körülöttünk levő növényeket nem csak „gazként” fogjuk fel, hanem az ökoszisztéma szerves részeként és számunkra is hasznos élőlényként. Ismerjük meg közösen a minket körülvevő növényeket! 🙂

Szeptemberben a mogyoró, a gesztenye és az alma kerül fókuszba. Ezzel is erősítve a szezonális és helyi alapanyagok használatát.

Mogyoró – házi mogyorókrém

Ki ne imádná a kakaós mogyorókrém édes, krémes ízét? Azonban a pálmaolaj-tartalma sokaknál rossz érzést vált ki, a hozzáadott tartósítószerekről nem is beszélve. Szerencsére egyszerűen ki lehet váltani egy fenntartható alternatívával. Szeptember közepétől még a városi utcákat is sok helyen mogyorók borítják, amelyeket akár gyerekekkel együtt is könnyen összeszedhetünk. Hazaérve csupán annyi a feladatunk, hogy kalapács vagy diótörő segítségével feltörjük őket. A magokat megpiríthatjuk és ételünkre szórhatjuk, de mogyoróvajat is készíthetünk belőle.

Házi mogyorókrém recept:

2 pohárnyi mogyoró

2-3 evőkanál porcukor/ nyírfacukor

1-2 evőkanál olaj/ kakaóvaj/ kókuszvaj

1-2 evőkanál kakaópor

 1. A hozzávalókat turmixba öntjük, és míg folyékony nem lesz, pürésítjük.
 2. Ízlés szerint adagolunk hozzá pár kanállal minden hozzávalóból. Kóstolgassuk, amíg a kívánt ízt el nem érjük.
 3. Az állagától függően adagoljunk hozzá több folyékony hozzávalót, ha szükséges.
 4. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Gesztenye – mosáshoz

Nem kell Indiáig menni, hogy olyan növényt találjunk, amellyel megtisztíthatjuk a ruháinkat. Ha vadgesztenyére váltunk mosódió helyett máris megszüntettük az utaztatással való károsanyag kibocsátásunkat, így is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat. A vadgesztenye a sűrűbben lakott területeken is sok helyen elérhető. Könnyen megkülönböztethetjük a szelídgesztenyétől, mivel a vadgesztenye termése kevesebb és ritkább zöld tüskékkel rendelkezik, mint a fogyasztásra alkalmas szelídgesztenyének. A mosógélt a színes, kevésbé szennyezett ruhákhoz ajánlom.

Gesztenyemosógél recept:

 1. Az összegyűjtött gesztenyéről lefejtjük a zöld héját.
 2. A gesztenyéket összetörjük a kalapács keskenyebbik felével (én kb. 10 db-ot szoktam), majd 10-15 percig langyos vízben áztatjuk.
 3. A leszűrt szappanos folyadékot kétszeresére hígítva, egy hétig hűtőben tárolhatjuk.
 4. A mosógépbe a szokásos mennyiségnek megfelelő adagot öntünk. Igény szerint illatosíthatjuk ruháinkat, ehhez néhány csepp illóolajat cseppentünk a mosógép adagolójába.
 5. Tárolás előtt hagyjuk megkeményedni és kiszáradni a gesztenyéket, majd száraz helyen tároljuk.

Alma – almaecet

Az almának még mindig tart a szezonja és mind erdőben, mind a városban könnyen megtalálható. Készítsünk belőle almaecetet! Nemcsak fogyasztásra, de takarításra is kiváló. Ha elkészítettük az itt leírt almaecetet 1:1-hez arányban kell felönteni vízzel, és meg is van a környezetre ártalmatlan tisztítószerünk. Az így kapott tisztítószert akár ablak tisztításra is használhatunk. Fára és fémre inkább ne használjuk. Az almaecet elkészítése közben is mellőzzük a fémből készült eszközöket.

Almaecet recept:

alma (hullott almát is vehetünk melyből a csúnyább részeket kivágjuk)

cukor vagy méz

víz

almaecet

 1. Egy nagy tiszta üvegbe beleöntjük a feldarabolt almát csutka, magház stb. is mehet bele (kb. az üveg ¾-éig, hogy legyen még hely kavargatni).
 2. Majd felöntjük vízzel és cukorral- ahány pohár víz, annyi evőkanál cukor.
 3. Konyharuhával lefedjük, lehetőség szerint minden nap megkeverjük.
 4. Két hét erjedés után leszűrjük a folyadékot, ekkor almabort kapunk belőle. Az almadarabokat pedig a komposztáljuk.
 5. Visszatöltjük a kimosott üvegbe a folyadékot és néhány evőkanál már elkészült almaecetet adunk hozzá (ez lehet akár bolti is), újra lefedjük egy konyharuhával majd heti egyszeri keveréssel hat hétig sötét helyen tároljuk.

Hat hét elteltével kész az ecetünk, de tovább is hagyhatjuk érlelni, mert így nemesebb lesz az ecet. (Ne ijedjünk meg, a folyadék tetején lerakódó réteg nem penész, hanem az ecetágy).

A receptek alapján készült termékek sikertelenségéért felelősséget nem vállalunk.

Jó étvágyat és jó hasznosítást!

Blunck Réka humánökológia hallgató

fb-share-icon

4 thoughts on “Permakultúra a városban – 2020. szeptember

 1. Kedves Réka!
  Kincses Marcsi vagyok, már nyugdíjas. Üdvözlöm ezt a jó ötletet. Kívánom, hogy nagyon sok embert érdekeljen. Nekem nagyon tetszik. Jó munkát, s kitartást! Üdv: Marcsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük