Baji Béla: Növények színeváltozása – Perma Klub 2019/8

Kedves olvasók, akik ezúttal is erre a beszámolóra bukkantak!

Tudtátok, hogy a növények nem rohangálnak szerteszét? Ha igen, akkor rosszul tudtátok! Ők is el tudnak mászni, de nem a lábukon, neeeeem, ők ennél sokkal kreatívabbak.

Magot szórnak, tarackból kihajtanak, a madarakkal és folyókkal messze utaznak. Sokkal izgalmasabb, mint kiszökni a karámból, nem? De ha már megvan ez az igen kedvelt tulajdonságuk, akkor miért csak olyankor ismerjük fel őket, mikor virágzanak vagy termést hoznak?

Kicsiként volt egy virágos kertem. Szorgalmasan vetettem, ültettem benne, nagyon szerettem. De végül annyi mindent tettem bele, hogy elképzelni se tudtam, hogy mi hol van. Előbújt a rengeteg növényke és fogalmam se volt, hogy melyiket kell kigyomlálni (ekkortájt a barna föld, kicsi zöld valami és orbitálisan sok és nagy virág volt a menő otthon). A csillaghúr és porcsin ment a gyeptégla ültetvényembe (hatalmas lehetőséget láttam 7 évesen ebben az ágazatban, csak senki sem szólt, hogy fűfélékből szokás csinálni), no de a többi? Végül rengeteg időt töltöttem a kertben, tudtam, hogy melyik kicsi csírából mekkora és milyen növény lett és egy idő után már kora tavasszal is rögtön tudtam szelektálni. Persze ekkorra már nem tetszett a barna föld-színes virág kombó, de ez már a grafikusi törekvéseim sztorijához tartozik.

A sok megfigyelés belém ivódott, de mit tehet az, aki nem bírja elviselni, hogy gyomok virítsanak a kertjében és nincs pár éve felismerni őket? Vagy egyszerűen csak megőrül, hogy nem tudja mire lépett épp rá. Húúúú, egy csomó mindent csinálhat! Például jegyezze meg, hogy mit és hova vetett! Na és ha nem Ő vetette? Elővehet egy 20 kilós növényhatározó lexikont és órákig nyálazva, talán megtalálja, amit keres és kitalálhatja, hogy sírjon-e, hogy rálépett vagy ugráljon is rajta. Tudom, tudom, a papír már elavult, vannak telós applikációk… Hát kinek mi a kézreálló! Na de van egy másik lehetőség is! Beülhet az ember egy másik ember előadására, aki ismeri a növények minden kis bizgentyűjét, felismeri őket kisbaba és aggastyán korukban is, és megtanulhatja maga fel- és megismerni az őt körülvevő növényi környezetet. Oh je!

A legutóbbi permaklub arról szólt, hogy ismerjük fel a növényeket mindenféle fejlődési stádiumban. Volt itt szó egy csomó dologról, a cuki kis csillaghúrtól az ökörfarkkórón keresztül a csipkerózsáig. A teljes előadás megtekinthető a youtube-on.

Az előző permaklub előadáson a gilisztkomposzt rejtelmeibe ástuk bele magunkat, az erről készült beszámoló itt található.

fb-share-icon

One thought on “Baji Béla: Növények színeváltozása – Perma Klub 2019/8

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük