A Magyar Permakultúra Egyesület 2023-ban induló PDC képzései

Két PDC képzés indul 2023-ban a Magyar Permakultúra Egyesület szervezésében, egy osztott és egy osztatlan.  Az alap tematika minden képzésnél azonos, csak az oktató csapat, a helyszínek és az időbeosztás különböző.

 

Mit nyújtanak a MAPER által szervezett permakultúrás tervezési képzések (PDC – Permaculture Design Course) ?

  • magyar szakemberek sok éves gyakorlati tapasztalatát, illetve több hazai permakultúrás gazdaság és helyszín megtekintési lehetőségét,
  • rendszerszintű szemléletet az összefüggések és kapcsolatok megismeréséhez,
  • módszertant a tervezési lépésekhez,
  • a szakmai részekbe (talaj, víz, növények, állatok, társadalmi struktúrák, mérési és tervezési módszertan) alap betekintést, ezeket a speciális témákat azok elismert szakértői oktatják
  • végül – a tanultak főpróbájaként –  végigkísérünk egy tervezési folyamaton a permakultúrát gyakorlatban is művelő facilitátorok segítségével.

A Magyar Permakultúra Egyesület neve alatt futó permakultúrás tervezési képzések messzemenőkig teljesítik a nemzetközi PDC képzések (minimum 72 tanórás) standardját.

A képzés magyar és angol nyelvű, nemzetközileg elismert emléklapot ad, amely lehetőséget biztosít a permakultúrás tanulmányok mélyebb szintű folytatására. (Ezzel egyidejűleg a magyar állami felnőttképzési rendszer egy tanúsítványt állít ki a tanfolyam elvégzéséről.) Az átadott alaptudást kitartóan gyakorolva idővel képessé válhatunk jól működő permakultúrás rendszerek megtervezésére és működtetésére.

Fontosabb érintett témák: a permakultúra etikája, alapelvei, elméleti háttere, a tervezési folyamat módszertana, a permakultúrás rendszer energetikai folyamatai, vízgazdálkodása, ökológiai alapok, a talaj és a klíma szerepe, terepi megfigyelés, természetben található mintázatok, permakultúra a kertészkedésben, gyümölcsészet, agroerdészet, állattartás permakultúrás szemléletben, ökoépítészeti alapok, permakultúra társadalmi vonatkozásai, szociális aspektusok és közösségteremtés.

A fent felsorolt témákat mindkét MAPER PDC érinteni fogja, illetve a nemzetközi standardoknak megfelelően az alapvető tematika is hasonló lesz. Az egyes meghirdetett képzéseken azonban az azokat végigkísérő vezető oktatók tudásának, gyakorlati tapasztalatainak és érdeklődésének megfelelően más-más téma lesz hangsúlyosabb.

Kiknek ajánljuk a MAPER osztott képzését?

A négy hosszú hétvégét átölelő tematikus, osztott képzést olyanoknak ajánljuk, akik:

  • Nehezebben tudnak elköteleződni egyszerre hosszabb időre.
  • A tapasztalatot és tudást kisebb adagokban szeretnék megszerezni – a visszajelzések alapján az osztott képzés nagy előnye, hogy a hétvégék között van idő feldolgozni a sok és tömény információt.
  • Szeretnének minél több és többféle jól működő hazai permakultúrás helyszínt, kertet és gazdaságot megismerni – jellegéből adódóan az osztott képzéseken jóval több, jellemzően akár 8-9 helyszín megismerésére is alkalom nyílik.

Kiknek ajánljuk a MAPER osztatlan képzését?

A két hetes egybefüggő permakultúra tervezési képzéseket azoknak ajánljuk, akikre egy vagy több állítás igaz az alábbiak közül:

  • az első lépések előtt állsz,
  • kisléptékű megoldásokat keresel és egyből a gyakorlatban szeretnéd kipróbálnii,
  • rendelkezel már területtel,
  • szeretnél vidékre költözni,
  • élhető városi életet szeretnél teremteni magad körül,
  • betekintést kívánsz nyerni két hazai élőfalu (ökofalu) lakóinak dolgos életébe,
  • egy feledhetetlen közösségi élményben szeretnél részesülni,
  • fejest ugranál a permakultúra színes világába, ahol közösségben élve, önmagadat próbára téve a vágyott új értékrendbe helyezkedhetsz.

Létszám

A létszám mindkét tanfolyamnál maximum 20 fő (+ 5 pályázható, támogatott hely), az elmélyült, személyes és interaktív tudásátadás érdekében.

A képzések díja

Mindkét MAPER PDC oktatási díja egységesen 150 000 Ft, de elfogadunk ennél magasabb támogatói díjat is, az így befolyó plusz összeg segítségével támogatott helyeket is meg tudunk hirdetni a fair share jegyében, valamint 10%-os családi/pár kedvezmény is kérhető, amennyiben több családtag együtt jelentkezik.

Az ellátási költségek képzésenként és helyszínenként, valamint az egyeztetett egyéni igényeknek és a választott komfort szintjének megfelelően változik (50 000-150 000 ft), erről bővebb tájékoztatás a részletes képzési hirdetésekben olvasható.

 


További részletekért kattints a képzés képére!


BETELT – MAPER osztott PDC 2023

A képzés a kisebb léptékű, elsősorban önellátás célú gazdálkodási rendszerek megtervezéséhez és kialakításához szeretne segítséget nyújtani, nagy hangsúlyt fektetve azokon belül az évelő növényeken alapuló alrendszerekre, különösen az erdőkert-szerű rendszerek kialakításának lehetőségeire. A képzés helyszínei között ennek megfelelően több különböző méretű és életkorú, önellátást megcélzó gazdaság, erdőkert és Lantos Tamás jóvoltából alkalmazkodó gyümölcsös is lesz. A képzést kísérő vezető oktatók maguk is sok éve gyakorló, önellátásra törekvő gazdálkodók, saját erdőkerttel és erdőkert-tervezési tapasztalattal. Etelka ezen kívül az önellátás célú állattartásban, Zsuzsi pedig ökológiai és természetvédelmi témákban is jártas. Zsanettnak a csapadékalapú vízönellátással van sokéves tapasztalata, illetve a szőlőhegyi kolonizálás, háztáji biodiverzitás, kisléptékű élelemtermelés és extenzív lótartás/kapcsolatalapú lovaglás témákkal foglalkozik a gyakorlatban. Frédinek a nagyobb léptékű permakultúrás rendszerek tervezése mellett specialitása a rövid ellátási láncokat megjelenítő dobozos, közösség által támogatott mezőgazdasági (CSA) termelés.

Időbeosztás

  1. hétvége: május 19-21. Pallagvölgyi Biokert, Holdsárkány Biokert (Kóspallag)
  2. hétvége: június 9-11. Valaha Tanya (Vértesacsa), Manna-erdőkert (Szár)
  3. hétvége: június 29-július 2. Lantos Tamás gyümölcsénye (Markóc), SztyeppeKert (Hosszúhetény)
  4. hétvége: július (17-18) 19-22. Nagyszékelyi Füvészkert

Oktatók: a hétvégéket végigkíséri Szilágyi Alfréd, Dr. Mag Zsuzsi,  Pandur Zsanett és Kardos Etelka. Az egyes témákat előadó szakértők között lesz: Milánkovics Kinga, Dr. Gál Izóra, Dr. Szalai Zita, Baji Béla, Víg Vitália, Kulcsár Balázs, Lantos Tamás, Blázer József, Varga Gábor, Dr. Farkas Judit

További részletekért katt ide vagy a képre!


MAPER osztatlan PDC 2023

 2023. július 30-augusztus 12.

Mit nyújt a képzés?

  • Az általános tematikán túl hangsúlyt kap az alternatív talajkímélő gazdálkodás, portán belüli és táji léptékű vízgazdálkodás, energiakímélő növénytermesztés, állattartás, humánökológia, ember kiemelt szerepe a tájban,
  • A mélyebb megértéshez gyakorlati helyszíneket biztosítunk (visnyeszéplaki és környékbeli családok, gazdálkodók, mintagazdaságok (6 + a választható tervezési területek)
  • Tapasztalási lehetőséget természetben, az életmóddal járó munkafolyamatokban, kikapcsolódásban és társainkkal kapcsolódásban
  • A tervezési folyamat valós projekteken keresztül zajlik, melyet a Zselicségi Tájvédelmi Körzet szélén található élőfalu területén dolgozhattok ki, tanulótársaitok és az oktatók bevonásával.

A PDC osztatlan képzés résztvevőit végigkíséri Tuboly Teréz, Csengey András és Mészárosné Póss Anett.

Helyi vendéglátó gazdasszonyunk, Teri Visnyeszéplakon nevelkedett és él a mai napig. Garantáltan gondoskodik mindenki szükségleteiről és kényelméről. 🙂 András művészlelkű ezermesterként számos tudományterületen szerzett ismereteivel segíti a résztvevőket egymásra találni a permakultúrával, egymással és önmagukkal. Anett az ország egy nehezebb sorsú régiójából egyetemi kutatóként és “vidéken bénázó” gazdálkodóként képviseli a Magyar Permakultúra Egyesületet, örömmel osztja meg elméleti és gyakorlati tudását egy élhető jelen és jövő reményében.

Az egyes témákat előadó szakértők között lesz:
Baji Béla (MAPER, a hazai permakultúra atyja),
Lantos Tamás (Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat vezető alakja, polihisztor),
Dr. Mag Zsuzsa (MAPER, erdőkert specialista),
Varga Gábor (MAPER, vízügyi szakértő),
Zaja Péter (KMGYH, gyümölcsész, a zöld mozgalom történelmi figurája),
Kovács Károly Zoltán (Miskolci Egyetem, geológus kutató és kiköltöző),
Bódis Éva (visnyeszéplaki javasasszony),
és sokan mások!

További részletekért katt ide vagy a képre!

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük