Visszhang a Permakultúra Klub Bátaszék 2020.07.23. találkozóról és a kertlátogatásról az Örök Zöld Kertben

Úgy érzem, volt értelme megszervezni a Permakultúra Klub Bátaszék eseményt. Barátságos, családias, hangulatban zajlott az első, “alakuló” klubtalálkozónk.

22-en jöttünk össze a Keresztély Gyula Városi Könyvtárban, kertlátogatóm pedig 17 fő volt kétszerre, a klub előtt és után. Ugyan az eső pont beleszólt a kertlátogatás elejébe, de ez nem szegte kedvünket, addig beszélgettünk tető alatt. Nagyon örülök, hogy a klub 13 bátaszéki részvevőjén kívül 1-1 érdeklődő eljött Alsónánáról, Bajáról, Decsről, Sükösdről, egy Londonban dolgozó, 2-2 fő Pécsről és Kistótfaluból és 6 fiatal volt közöttük.

Ami miatt kicsit szomorú vagyok, hogy elfelejtettem időben fényképet készíteni, pedig a fenti képen látható székek mind foglaltak voltak. De sebaj, reméljük, találkozunk még többször és lesz rá alkalom.

Egy rövidnek szánt, de félórásra sikerült kölcsönös bemutatkozás után megismerkedtek a részvevők a permakultúra kialakulásával, lényegével, etikájával és a tervezési alapelvekkel, amelyeket a következő alkalommal még részletesebben át fogunk beszélni.

Úgy tervezzük, hogy minden hó 4. csütörtökén összejövünk, más kerteket is meglátogatunk igény szerint és folytatjuk az ismerkedést a permakultúrával. Igazán lelkes és beszédes csapat jött össze. A tervezett fél 7-hez képest 7 óra után fejeztük be a klubtalálkozót.

Vélemények a permakultúra klubról:

1. Róbert Simon (Alsónána):

„Nagyon szépen köszönöm a rendkívül profi prezentációt, és aminek nagyon örültem, a kertedbe történő betekintés, ami még jobban megerősít abban, hogy ezt a fajta talaj “művelést” folytassam tovább. Hálásan köszönöm a vetőmagokat, igyekszem kellő gondossággal elültetni és nevelni. Remélem, hamarosan pozitív eredményről tudok majd beszámolni. Maradok Tisztelettel: Simon Róbert”

2. Piroska Károlyné Klári néni (Bátaszék), aki elsősorban a kicsi fái miatt jött el a klubba, azokat szeretné jobban nevelni, nem facebookozik és a lánya közvetít online:

„Tetszett neki a talajtakarás, hogy nem kell vegyszerezni, bár amúgy sem igazán szokott. A módszer kevesebb munkát ad, mint a most használatos és segít fenntartani a jobb talajminőséget. Tovább lehet terményeket betakarítani. Sokkal természetesebb. Talán nem olyan szép, de sokkal használhatóbb. Jobb a Földnek és több termést ad. Át akar hordani máshol lenyírt füvet a földjére. Egyszóval tetszett neki.”

3. Wittendorfer Antalné Bori (Bátaszék):

„Tanulságos délután volt, bőséges információkkal. Köszönöm.”

4. Nyárondi Péter (Pécs):

„Kedves Anikó!

Ami tetszett:

1: a mélymulcsos művelés kritikája. Sok gondolatot -érvet-ellenérvelést – fedeztünk fel magunkban is (a találkozó után) ezzel a mulcsolási technikával kapcsolatban. Aki tudja termeljen magának mulcsnak való növényeket. Még jobban kiemelném, hogy a zöld talajtakaró is mulcs, sok permakultúrás csak szalmában gondolkodik.

2: a kert bemutatás. Egy idő után azon kaptam magam, hogy hol van egy olyan 30×30 cm terület, ahol nem mozog valami a talajon. Kár, hogy késtünk, de pótolni fogjuk. A permakultúrás baromfitartásra is nagyon kíváncsiak vagyunk. Fürjeket tervezünk majd tartani.

3: mag ajándékozás. Nagyon kedves gesztus volt a magok ajándékozása. Volt egy olyan közvetítő ereje, hogy a kert tovább megy, máshol is terjeszkedik majd, s bár elszármaznak a magok, azoknak van egy személyes története, nem egy üzletlánc polcáról kerülnek a bevásárló kosárba.

Ami nem tetszett:

1: a krumplibogarak. Nagyon rossz, hogy egy idegenhonos bogár ekkora bajt tud okozni. Valami háló csak mérsékelné legalább az inváziójukat.

2: az időkeret, de tudjuk, hogy valahol meg kell húzni a határt, nem lehet félbeszakítani az előadást állandóan, mert akkor elkanyarodhat a beszédtéma is.”

 5. Szűcs Éva (Bátaszék):

„Szia Anikó! Nagy élmény volt számomra a tegnapi alkalom, elsősorban a kertlátogatás. Elbűvölt a laza, humuszban gazdag talaj, a módszer, rájöttem, mennyire fontos a talaj jól táplálása, védelme. Ilyen körülmények között nem “senyvedeznek”, hanem egészségesen fejlődnek a növények.

Az ember védelmének, az egészség megóvásának, a megromlott egészség szintentartásának, jobbításának, a vegyszer/méreg nélküli zöldségtermesztésnek a nagy lehetősége a permakultúrás módszer.

Örülök, hogy a valóságban láthattam példát a biodiverzitásra! Sokat küzdök a kertemben a kártevőkkel, néha kedvem is szegik.

Sok értékes tapasztalatot gyűjtöttem! A kertem egy részét szeretném én is így művelni. Az egész kertem túl nagy falat lenne egyszerre, de ez a célom! ”

6. Nagy Noémi (Bátaszék):

„Sziasztok! Nagyon szuper volt a program és inspiráló. Köszönöm, Anikó Takácsné K, hogy meghívtál bennünket a kertedbe, nagyon sokat lehetett ott tanulni. (A folyékony zöldtrágyát azonnal meg is valósítottuk, ahogy hazaértünk.) Tetszik az ötlet, hogy egymás kertjeit is látogassuk így cserélve tapasztalatot. Hálás vagyok, hogy megosztod a tudásodat. Köszönöm még egyszer, izgalommal várom a folytatást. Noémi”

7. Angeli Adrienn (Sükösd):

Köszönöm a színvonalas előadást! Nagyon tetszett és tervezem még jönni. Sokat olvastam is a témában, így volt, amit ismertem, de nagyon sok újdonsággal is találkoztam. Ami érdekelt és amiért a kertet mindenféleképpen meg akartam látogatni, az a mulcsozásos technika volt, hogy élőben is lássam, hogy kell, lehet csinálni. Próbálkoztam már előtte szalmával (de kevesebb sikerrel, és sajnáltam rá a belefektetett pénzt, és mivel nem saját volt, valószínűleg permetes), de nálad mást is láttunk! Fontos újdonság volt, hogy bármivel a környezetemből mulcsozhatok, ez eddig nem jutott eszembe, pedig akár kézenfekvő is lehet.
Tetszett a kis szárnyas részleg! Tetszett a közvetlenséged!
Köszönök mindent!
8. Békési Eszter (Decs):
Köszönöm én is a lehetőséget a kertlátogatásra és az előadásodon való részvételre. Nagyon tetszett, ahogy lépésről lépésre körbejártuk a kertet és bárhova néztünk, tudtál mesélni és hasznos tapasztalatokat megosztani. A folyékony zöldtrágya nagyon jó ötlet szerintem, ahogy bemutattad, mindenki kedvet kapott, hogy alkalmazza. Külön köszönet a vetőmagokért, már leszemezgettem, eltettem őket.
Szerintem nagyon jó indító alkalom volt. Várom a következő összejövetelt és az újabb témákat. Örülök, hogy van ilyen kezdeményezés a környékünkön! 🙂

9. Bakó Gábor (Baja):

„Kedves Anikó! Köszönöm szépen a színvonalas előadást, élvezet volt hallgatni, sok új gondolatom támadt.

Ami pedig külön örömömre szolgált, hogy ennyien és ennyi felől voltunk jelen minden korosztályból. Ez is azt mutatja számomra, hogy a permakultúra több, mint egy gazdálkodási forma, a közösségépítő szerepe is figyelemre méltó, ami a mai atomizált világban kiemelt fontosságú.

Várom a további alkalmakat az együtt gondolkodásra, cselekvésre. Üdvözlettel: Gábor”

Köszönöm mindenkinek a megerősítést, hogy jó úton járok/járunk. Nagyon örülök, hogy ennyi embert sikerült meggyőznöm arról, hogy a permakultúra működik és egy apró lépéssel közelebb kerültünk a fenntartható világhoz. Kívánom, hogy valamennyi klubtagunkat egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb élet felé terelje a permakultúra.

Köszönjük a lehetőséget a Keresztély Gyula Városi Könyvtárnak, különösen Icának, és Aradi Attilának az informatikai segítségnyújtást.

Találkozunk augusztus 27-én, csütörtökön.

Bátaszék, 2020.07.24.

Takácsné Kovács Anikó

fb-share-icon

4 thoughts on “Visszhang a Permakultúra Klub Bátaszék 2020.07.23. találkozóról és a kertlátogatásról az Örök Zöld Kertben

 1. Anikó, újra megköszönöm, hogy részese lehettem a magával ragadó “előadásodnak”. Többen a kertünk művelésének okán voltunk ott, de a te életérzésed ezen túl nőtt az élet minden területére. Ez nagyon tetszik. Ezt a gondolkodást hoztam magammal az őseimtől. Amikor nagyapával a birkákat őriztük a határban, közben figyelve a természet egyensúlyára. Vagy amikor nagynénivel a nyéki hegyen éppen a földet műveltük. Csak az volt fontos, hogy “tiszta” élelmiszert állítsunk elő. Aztán az önállóságra lépve folytattam azt, amit tőlük tanultam. De a szomszédaimnak nem tetszett, ahogy csinálom. Hordjam ki a sorok közül a kikapált gazat, mert így nem “szép” a kertem. Hát kihordtam, és vele együtt a terményt is. Ahogy egyre föld-tisztább lett a kert, úgy kezdett nem adni semmit. Évek óta kínlódom vele. És akkor jöttél te és igazoltad a régi módszert. Igyekszem mindent beszívni, mert ragaszkodom a házi dolgainkhoz. Sajnálom azokat, akik azt sem tudják, egy-egy élelmiszernek milyen is az íze, legyen az hús, zöldség vagy gyümölcs.
  Szeretném ellesni a magvetés technikáját is és még sok apró részletet.
  Köszönöm, hogy szántál ránk ennyi időt.

 2. Kedves Anikó!
  Szeretnék csatlakozni a Csapathoz! 🙂
  Már régebbről ismerjük egymást.
  Üdvözlettel:
  Németh Judit

  1. Szia, Judit!
   Nagyon örülök. Rögtön meghívlak a Permakultúra Klub Bátaszék facebook csoportba, ott minden aktuális infót megtalálsz.
   Üdv
   Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük