Szorgoskodtunk a Háromkaptár Biokertben, 2020. július

A MAPER egyik gyöngyszem telephelyére volt szerencsém eljutni a Szentendrei-sziget szívébe, Tahitótfaluba. Már érkezésemkor elvarázsolt a falut kettéválasztó Szentendrei-Duna-ág, az egyik oldalán a hegység lábánál virágzó kis kertesházakkal, a másik oldalán a falu nyugodt hangulatával és a faluszélén felfedezhető Háromkaptár Biokerttel.

Elsőként megismerkedtem az itt szorgoskodó és a környékről érkezett, munkába besegítő családtagokkal és a csapat többi tagjával, többek között nyári gyakorlatom és az itteni tervezés koordinátorával, Szilágyi Alfréddal. Így most biztosan állítom, hogy szuper és természettel együttérző csapat gyűlt össze.

Az előző találkozóra még a vírus karanténidőszakában került sor online, ezért mostani személyes találkozásunk elején felidéztük az akkori haladást a tervezésben. Egy SWOT elemzéssel kezdtük tehát, amiben négy tulajdonság (erősségek-gyengeségek, lehetőségek-veszélyek) szerint csoportosítottuk az elemeket, a terület sajátságait.

Megfigyelve a területet, az embereket és együttélésüket a természettel sok erősségre leltem. A csapat által gyűjtöttek közül kiemelném az elköteleződést, a közösségi szellem jelenlétét. Az összefogás elengedhetetlen egy permakultúrás tervezésnél, és segít egyensúlyozni a gyengeségeket, mint a munkaerőhiány vagy a tapasztalat hiánya, ami a kísérletezések és átalakulások során lassan eltűnik. A terület kiváló tükrözője annak, hogy az ökológiai termesztésben már szereztek tapasztalatokat és ezekhez már csak pár egyedi, játékos lépés a permakultúra. Egyértelmű erősség továbbá a Sokszín Kertműhely Egyesület működése a Biokertben. A gyerekeknek és felnőtteknek szervezett foglalkozások, táborok lehetőség a természetközeliség átélésére és a biotermesztéssel való ismerkedésre, illetve a jövőben a permakultúra közösségi pillérének erősítésére.

Felmerült, hogy a mostani intenzív művelést csökkenteni kell, ami azt eredményezi, hogy kevesebb családot tudnak ellátni a Zöldségközösségben. Ezzel azonban megnyílik a tér a permakultúrás kísérletekhez és a készülő terv kivitelezéséhez. Ez egy olyan lépés, ami megfelelő tervezéssel később a terméshozam növekedéséhez járulhat hozzá. Szó volt még az állatok és a kert természetes összehangolásáról és a különböző megoldandó problémákról, mint a földibolha, krumplibogár elleni védekezés, a sövény vízellátásának jobb szabályozása, és a gyomnövények elterjedése. Ezek már olyan tényezők, amelyek tovasodornak a tervezés egy következő szakaszához: a funkciók és az elemek összeegyeztetéséhez.

A Háromkaptár Biokert funkciói közül a legfontosabbak: közösségi és élettér egyben, haszonállatoknak menedékhely, élőhely-biztosítás, talajélet fenntartása és építése. E funkciók felhasználásával jönnek a hogyan kérdések, amikre válaszként megjelennek a tervezésben a stratégiák és az elemek. Például a talajélet egészségének építéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű komposzt, aminek egyik fő összetevője az állati trágya, a másik a konyhában és a kertben keletkező zöldhulladék, faapríték. Ehhez szükséges a termesztés technológia átalakítása, a növények és állatok harmonikus és hasznos együttélése, melyekkel a munkaerő igényt is csökkenteni lehet. Az állatoknak szükséges egy füves-fás legelő kialakítása, amely árnyékolás nyújt. Ezzel már megkezdhetjük az összehangolást és ha egy nagy mogyoróbokor tövében mi is pihenőre lelünk az állatok és növények társaságában, akkor teljes az összhang. A kertünk kis nyugalom szigetén folytathatjuk naponta a megfigyelést, elengedhetjük gondolatainkat, teret teremtve természetünk megérzéseinek.

Ez csupán egy gyöngyszem az összefüggések láncolatában, mellyel örömmel összekötjük magunkat, gyűjtjük a további anyagokat és ültetjük a magokat.

Írta: Bodon Bence, MAPER gyakornok, SZTE Környezetmérnök mesterszakos hallgató

Köszönjük, Bence, az összefoglalót!

fb-share-icon

2 thoughts on “Szorgoskodtunk a Háromkaptár Biokertben, 2020. július

    1. Kedves Edit! Köszönjük a dicséretet és az észrevételt! A kiemelt képet lehet nagyítani, de a többi is nagyon jól látható számítógépen. Üdvözlettel: Anikó admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük