Permakultúra klub indult Bátaszéken

Bátaszék egy kisváros Tolna megye  déli részén, ahol sok embert érdekel, hogyan lehet egészséges élelmet tenni a családi asztalra ásás, szántás, vegyszerek és évente kemény fizikai munka nélkül. Mindezt úgy, hogy gyermekeink, unokáink számára egy élhető Földet hagyjunk hátra!

Látva, hogy az Örök Zöld Kertünkről megosztott bejegyzéseim a facebookon érdeklődőkre talált, a PDC I. (permakultúra tervezői képzés) februári alkalmának végén tett ígéretemhez híven elhatároztam, hogy a városban, ahol felnőttem és már 40 évet eltöltöttem Permakultúra Klub Bátaszék címmel rendezvény-sorozatot szervezek, amely a helyi CIKÁDOR ÚJSÁG 2020. áprilisi számában meghirdetésre került. A veszélyhelyzetre való tekintettel személyes klubösszejövetelekre a városi könyvtárban csak később kerülhet sor. Addig is a helyi újság hasábjain jelenik meg havonta egy írás, amely a permakultúrát ismerteti meg a helyiekkel.

A Permakultúra Klub Bátaszék klubösszejöveteleken képes vetítéssel egybekötött beszélgetéseken ismerkedhetnek meg az érdeklődők a permakultúra etikájával, tervezési alapelveivel, valamint azzal a komplex tudással és összegyűjtött számtalan technikával, amely a részleges önellátást is megkönnyíti. A klub témája elsődlegesen az ökologikus, környezettudatos, természetes, egy szóval permakultúrás kertészkedés lesz az előzetesen felmért érdeklődésnek megfelelően.

Takácsné Kovács Anikó, élelmiszeripari üzemmérnök és aranykalászos gazda vagyok, családunk konvencionális növénytermesztéssel foglalkozik. Talán ez együtt indított el a keresés útján, hogy egészséges alapanyagokból egészséges élelmet tudjak a családom elé tenni, miközben a Földnek sem ártunk. 5 éve nem a szokványos módon termelem meg a kertünkben a család részészére a legfontosabb zöldség- és gyümölcsféléket. 6 éve kezdtem olvasgatni a bio-/ öko- és permakultúrás kertészkedésről. Virágzó lóbab 2020. 05. 10-én az Örök Zöld Kertben

A permakultúra megismerése hozott jelentős fordulatot a gondolkodásmódomban. 5 éve buzgón építettem komposzthalmokat, emeltem magas ágyásokat. 4 éve nem szántjuk a kertet, nem permetezünk vegyszerekkel, nem metszünk fákat, mégis termett tavaly 180 kg krumplink, a kamra tele befőttekkel és bármikor, még télen is, ha kifutok a kertbe, be tudok vinni egy tál zöldséget salátának.

A permakultúra klub iránt érdeklődők közül néhányan kertlátogatásra jöttek az Örök Zöld Kertünkbe, ahol másfél órában nem csak beszélgettünk a permakultúra lényegéről, hanem élőben apró permakultúrás technikákat mutattam be mulcsozásról, takarónövényezésről, komposztálásról és általában a talajéltetésről egy olyan rendszerben, ahol baromfik és kérődzők trágyája is rendelkezésre áll. A kertlátogatóim közül kettőnél viszonoztam a kertlátogatást, ami mindannyiunknak nagyon hasznos volt. Azt gondolom, rendszeres kertlátogatásokat is be fogunk építeni a klubeseményekbe és egészen más típusúak lesznek, mint az eddig Budapesten kialakult gyakorlat.

Úgy vélem, a permakultúra alapgondolata még soha nem volt annyira aktuális, mint manapság. Egyre többünkben merül fel a részleges élelmiszer-önellátás fontossága is. Sokan újra megművelik az eddig befüvesített udvarukat, kiskertjüket, mert néhány száz m²-en is meg lehet termelni egy átlagos család alapvető szükségletét zöldségfélékből, ha okosan gazdálkodunk a területtel. A permakultúrás rendszereknek gyakran része a baromfitartás. Az állatok napi gondozása igazi kikapcsolódás lehet és a családnak is élmény a baromfi a ház körül. Kérdéseiteket vagy csatlakozási szándékotokat a klubhoz az aniko.takacsnekovacs@gmail.com e-mail címre írhatjátok meg, de elértek a facebook-on is: Anikó Takácsné K

  Virágzó feketegyökér, facélia és téli sarjadék hagyma május 20-án

Meggyőződésem, hogy a rohanó világunk ellenére minden emberben ott szunnyad valahol a környezettudatos életre törekvés csírája, csak meg kell találni az oda vezető utat. A városokban élő emberek vágynak a természettel való találkozásra, az egyszerű, mégis tudatos emberi létezésre, ami sokkal közelebb áll a földhöz, a talajhoz, mint ahogy ma élünk. Azt tapasztalom, hogy a kertészkedés és a részleges önellátás az a terület, ami a permakultúra szellemisége iránt fogékony embereknek legalább 90%-át érdekli és ezen keresztül meg lehet ismertetni velük fokozatosan a permakuktúra minden területét. Én magam is a kertészkedésen keresztül találtam a permakultúrára és idővel nyitottam a permakultúra egészére. Remélem, hogy a bátaszéki permakultúra klubbal sok emberhez el tudom juttatni a permakultúrát!

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük