Permakultúra Klub 2022/4 – Kisléptékű gépesítés és állati erővel működtetett eszközök

A 2022. májusi permakultúra klubban a kisléptékű gépesítésről és az állati erővel működtetett eszközökről beszélgettünk Kulcsár Balázzsal (MAPER, Valaha Tanya) és Antardhí dásszal (Krisna-völgy, Tehenészeti Központ).

Ha kis területünk van, annak a megművelése, a talaj meglazítása, a kaszálás, begyűjtés nem lehet olyan ördöngösség! Igaz? Hát, nem igaz! Nem mindegy, hogy milyen eszközöket választunk. Nem mindegy, hogy mennyire áll kézre az adott eszköz, hogy mennyire lehet vele hatékonyan dolgozni, sőt, az sem mindegy, mennyire kíméli az erőnket vagy a talajunk szerkezetét.
Ha már kicsit nagyobb léptékben gazdálkodunk, akkor azon is elgondolkodhatunk, hogy állati igaerő segítségével oldjuk meg a feladatot. Milyen állatfajt válasszunk ehhez? Hogyan illeszkednek az állatok a gazdaságunk rendszerébe? Hol tudok beszerezni ehhez alkalmas eszközöket? Mennyire tud ez hatékony lenni? Mi a helyzet az elvégzett munka minőségével? Minderről szó esett.
Az eseményről készült videó visszanézhető YouTube-csatornánkon: https://youtu.be/3wm3yo2o9PY
A Krisna-völgyben készült videó pedig itt elérhető: https://youtu.be/Vqd0zSSz1fA

Ha tetszenek az eseményeink, akkor támogasd az egyesületünket utalással vagy egyszeri adománnyal https://permakultura.hu/tamogatas/
Köszönjük!

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük