Permakultúra Klub 2022/3 – Építsünk alomszéket!

A 2022 áprilisi permakultúra klubban az alomszéképítésről beszélgettünk. A klubeseményről ezúttal is felvétel készült.

Alomszék, komposztbudi, száraz toalett, komposztáló árnyékszék, komposzt-(W)C… sokféleképpen nevezhetjük, többféleképpen megépíthetjük. Ami mindegyikben közös: az emberi trágya komposztálásán alapuló rendszereket használva a környezetre ártalmatlan módon, minimális vízfelhasználással a permakultúrás rendszerünkben tarthatjuk a növények számára értékes tápanyagokat.
Az idén januárban megrendezett VII. Permakultúra, agroerdészet és alkalmazkodó gyümölcsészet konferencia „Alternatív szennyvíztisztítási lehetőségek” és „Élettér és vízönellátás” kerekasztal-beszélgetésén a vízöblítéses WC-k alternatíváiról is eszmét és tapasztalatot cseréltünk.
Mivel a témát óriási érdeklődés övezte, úgy döntöttünk, a 2022 áprilisi permakultúra klubban tovább tanulunk egymástól. Beszélgettünk a talaj(víz)szennyezés kockázatáról, a bel- és kültéri alomszékek típusairól, építési szempontjairól. Néhány gondolat erejéig kitérünk arra is, hogy milyen tervezési szempontok merülhetnek fel, ha a rendszert sok ember, esetleg egy komplett fesztiválközönség használja.
Reméljük, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek, használati szokásainak és területe adottságainak leginkább megfelelő megoldást, ami sem a szomszédokat nem zavarja, sem egészségügyi kockázatot nem jelent.
Felkért hozzászólóink voltak:
– Valkai Ildikó, növénybiológus, MAPER
– Tőgyi Balázs, Hideg-hegyi Menedék, Mindenegyüttmegy Egyesület
– Mag Zsuzsi, MAPER
– Kulcsár Balázs, MAPER
Moderátor: Csörgő Viktória
Szervezők: Gál Izóra, Mihály Melinda és Csörgő Viktória
Köszönjük a MAPER önkénteseinek és a MAPER partnerszervezeteinek a permakultúra klubok szervezésébe fektetett munkaóráikat! Ha tetszenek az eseményeink, akkor támogasd az egyesületünket utalással, egyszeri adománnyal https://permakultura.hu/tamogatas/ vagy az adó 1%-od felajánlásával! Ehhez az adószámunk: 18738511-1-17
A korábbi Permakultúra klubok listáját itt találod.
fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük