Permakultúra a városban – 2020. december

A szemléletformáló blogban a városban is könnyen megtalálható növények felhasználási céljait mutatjuk be, illetve könnyen újrahasználható, újrahasznosítható általában hulladéknak ítélt tárgyak átalakítását tanuljuk meg.

Örökzöld koszorú készítése

Hozzávalók:

  • levágott örökzöld ágak (borostyán, tuja fenyő stb.)
  • hajlítható fémdrót / szalag
  • koszorú alap vagy hajlítható fémfogas
  1. Az örökzöld ágakat egy kis levágott fémdróttal egymáshoz fűzzük.
  2. Ha koszorú formát szeretnénk és éppen nincs kéznél koszorúalap egy régi fémfogast is kör alakúvá hajlíthatunk. Ne aggódj az ágak könnyen elfedik a fémet én is ezt használtam.

Amint végeztünk vele díszítésként szárított gyümölcsöket, erdei séta során gyűjtött bogyókat vagy tobozokat is rárakhatunk szintén a drótok segítségével.

Környezetbarát fehér karácsonyfadísz/ gyertyatál

Hozzávalók:

  • 2 bögrényi szódabikarbóna
  • fél bögrényi kukoricakeményítő (de búzával és burgonyával is működik)
  • fűszerek pl. teakeverék, szegfű, petrezselyem stb.
  • pohár vagy fém sütiszaggató
  • sodrófa vagy üres borosüveg
  • fazék és fakanál
  • régi konyharuha
  1. Összekeverünk 2 bögrényi szódabikarbónát, fél bögrényi keményítőt és fél bögrényi vizet majd alacsony lángon folyamatos keverés mellet összekeverjük.
  2. Az eleinte híg massza egyre inkább összeáll. Amikor pizzatésztára hasonlít az állaga (kb. 7-8 perc) kiszedhetjük a fazékból egy régi konyharuhába.
  3. A konyharuha széleit fogjuk össze, majd csavarjuk össze ameddig gombóccá nem áll a massza.
  4. A gombócot konyharuhástul tegyük ki a hidegbe, hogy minél hamarabb kihűljön.
  5. Amikor teljesen kihűlt kissé gyúrjuk össze a masszát a cél egy a gyurmára emlékeztető állag. Ha repedezett a széle néhány csepp vizet rakjuk a kezünkre mielőtt összegyúrjuk. Utána azonban ne használjunk több vizet, mert nagyon nehéz lesz vele dolgozni és száradás közben kirepedezik.
  6. Nyújtsuk ki egy borosüveg vagy sodrófa segítségével ameddig kb. 1 cm vastagságú nem lesz.
  7. Most a mézeskalács sütéshez hasonlóan szaggassuk ki a kívánt formába. Hogyha felakarjuk akasztani, ne felejtsük el lyukat szaggatni bele. Erre a célra a legalkalmasabb a fém szívószál, de egy hurkapálcika is megteszi.
  8. Ha szeretnénk most jött el az ideje, hogy kidíszítsük különféle fűszerekkel, teakeverékkel, de mintákat is nyomhatunk rá én például húsklopfolót használtam.
  9. Utolsó lépésként pedig helyezzük egy kikapcsolt fűtőtestre száradni, majd fél nap elteltével fordítsuk meg őket. Egy nap után teljesen megszáradtak.

Citrus girland

Hozzávalók:

  • toboz vagy citrusok pl. narancs, citrom
  • fonál vagy erős cérna
  1. Szeleteljük fel a narancsot, grapefruitot, citromot vagy almát.
  2. Egy konyharuha segítségével óvatosan nyomogassuk ki belőle a nedvességet.
  3. Süssük meg 90 fokon kb. 2 óráig a sütőben.
  4. Miután kihűltek a citrusokat fűzzük föl egy fonálra vagy egy erős cérnára és akasszuk föl az otthonunkban.

+1 tipp: Ha nincs kéznél citrus alternatívaként tobozokat, de a fönti receptben leírt fehér díszekkel is kombinálhatjuk.

Blunck Réka humánökológia hallgató

 

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük