Permakultúra a gyakorlatban – ötletek a tél utolsó hónapjára

Február a kerttervezés időszaka. Ennek egyik első lépése lehet a vetőmagok és vegetatív szaporítóanyagok (hagymák, gumók, stb.) rendszerezése, beszerzése.

Nézzük át a saját magfogásokból és a korábbi vásárlásokból, cserékből származó magkészletünket, és a kert tervezésénél vegyük figyelembe a “lejáratukat”. (A növényfajok csíraképességüket más-más ideig tartják meg, pl. a kapor csak 1, a tökfélék akár 8 évig is.)

Mielőtt otthagyunk egy vagyont a kertészboltban, keressünk élő magbörzéket, online magcserélős csoportokat, illetve kérdezzük meg ismerőseinket, tudnak-e magokat felajánlani. Ha a cserék után is hiányzik még szaporítóanyag, törekedjünk bio minősítésű, csávázatlan magvak vásárlására!

A vetőmagokkal, szaporítóanyagokkal kapcsolatban további ismeretbővítésre a https://maghaz.hu/ oldalát ajánljuk!

A természettel való kapcsolódás egyik elfeledett formája a gyűjtögetés, amit a kertészkedős szezonra várva is gyakorolhatunk. A természetjárás bizonyítottan jótékony hatással van testi és mentális egészségünkre, illetve szociális hálónk erősítését is szolgálhatják a közös séták. Következő kirándulásunkra hívjuk meg növényeket jól ismerő, vagy gombász ismerősünket, és fedezzük fel az erdő kínálta élelemforrásokat! Az erdőtörvény mellett gyűjtéskor tartsunk be néhány alapszabályt, köztük a legfontosabbat: csak azt szedjük, aminek a határozásában 100% biztosak vagyunk! Mindig kérjünk segítséget, szakértői másodvéleményt! Csak tiszta területről gyűjtsünk! Mindig úgy gyűjtsünk, hogy a legkisebb kárt okozzuk – sose vigyünk el minden példányt! Ne feledkezzünk meg a hála és tisztelet gyakorlásáról – mondjunk köszönetet a tájnak, ami az ételt adta, osszuk meg szeretteinkkel gyűjtéseinket, és soha ne pazaroljuk el!

A teljesség igénye nélkül néhány növény és gomba, amiket februárban is gyűjthetünk:

  • tyúkhúr leveles hajtás – Stellaria media (saláta)
  • közönséges mogyoró barka – Corylus avellana (lisztpótló)
  • salátaboglárka friss levél – Ranunculus ficaria (saláta)
  • lucfenyő levél – Picea abies (tea)
  • téli fülőke – Flammulina velutipes
  • osztrák csészegomba – Sarcoscypha austriaca
  • júdásfülgomba – Auricula auricularia-judae
  • kései laskagomba – Pleurotus ostreatus

Almási Petra

kertészmérnök és gombaszakellenőr hallgató, MAPER önkéntes

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük