Áttelelő növények, téliesítés és egyebek – December az Örök Zöld Kertben

Írta: Takácsné Kovács Anikó

Decemberben az áttelelő növényeké a főszerep az Örök Zöld Kertben.

A november közepén megkezdett téliesítést decemberben is folytatom, ha az időjárás és a sok csapadék miatt a talaj is megengedi.

❄ Az igazi tél közeledtével komposztfölddel és lombbal takarom  a veteményesben azokat a növényeket, amelyek nem feltétlenül télállóak és téliesítést igényelnek. Így egyszerre megoldom a tápanyagutánpótlást a tavaszi vetésekhez és a mulcsozást.

❄❄ Nem csak a veteményesben téliesítettem, hanem a legelőn a gyümölcsfáknál is.

❄❄❄ Kedvenc áttelelő takaró- és haszonnövényeim: őszi káposztarepce, árpa, spenót, fodros kel, brokkoli, fekete gyökér, petrezselyem,sóska, káposzta, kelkáposzta és fokhagyma . Közülük is legjobban káposztafélék bírják a hideget, ők nem is kapnak extra védelmet. De több -5 fokos hajnal után is él a facélia, a takarmányrépa, a sárgarépa,a zeller és a hagymák.
Megmutatom őket egy-két fagyos éjszaka után a november végi napsütésben, majd egy -5°C-os decemberi reggelen és egy fagymentes decemberi délutánon.

Vessünk egy pillantást november végére!

Kosszarvú paprikasor november 24-én, ami túlélt egy-két -1°C-os hajnalt. Hogy lehetséges? Egyrészt a kosszarvú paprika kevésbé lédús, mint pl. a kápia, ennél fogva kevésbé érzékeny a fagyra, másrészt a talajt félig lebomlott komposzttal és bőséges mulccsal (nem szalmával, ami kevéssé nedvszívó és a felszínen lassan bomlik le, így kevés hőt biztosít) fedem, ezzel elérem az intenzív talajéletet, ami folyamatosan sok hőt termel.

November utolsó napján az őszi káposztarepce, a petrezselyem, a magról vetett hagymácska, a tiritarka saláta saját magból és az őszi fokhagyma.
Így nézett ki november utolsó napján az Örök Zöld Kert.
November utolsó napján a zeller és az őszi borsó már téliesítve volt.
Decemberben virágzó nyári viola rukkolával. A nyári violám későn vetettem, de egyébként is két éves növény és a második évben hoz szép virágokat. Alig várom!

Megérkeztek a decemberi keményebb fagyok. Lássuk, hogy bírják a növények!

A december eleji fagyos reggeleken -4 / -5°C-ban ilyen szomorúan nézett ki minden.
Minden növényt dér borított, a facélia megdőlt, a takarmányrépa levele is megereszkedett.
A káposztafélék sem néztek ki biztatóan. Balról jobbra: japán fehér retek, fodros kel, őszi káposztarepce, brokkoli.
December első hetén a nappalok egy-két órára fagymentesek voltak, ilyenkor újraéledtek a növények. Középen még zsákos lomb van, mert a kert jobb oldalán apránként folytatom a letakarítást, a tápanyag-utánpótlást és a mulcsozást.
A fagy elmúltával magukhoz tért káposztafélék, csaknem mint a főnixmadár, csak éppen nem a tűz után, hanem a fagy után keltek új életre.
Az apró céklák között egy átverős mángoldhoz volt szerencsém! Azt hittem, céklát szedtem ki, de egy piros mángold (az előtérben) is közéjük került a kert génbankjából (magától nőtt). A gyökere össze vissza elágazik, a levél nyele sokkal vastagabb, a levéllemeze fodrosabb és nagyobb, mint a cékláé.
A metszés és permetezés nélkül termett decemberi, csoffadt almákat nem mindenki díjazza, pedig ízre finomak. De elfogynak , ha többféle formában fogyasztjuk: nyersen, kompótnak, almaléként és aszalt almaként.
Decemberi retekszortiment balról jobbra: Eszter retek (fehér), Müncheni sörretek (vajszínű), Jánosnapi retek (barnássárga), hónapos retek (saját változat), fekete retek. Egyedül Eszter retket vetettem az ősszel, a többi magától kelt a kert génbankjából.
Mulcsozás előtt egy kis esti betakarítás, mindig sötétben fejezem be a munkát a kertben.
Egy másik esti betakarítás mulcsozás előtt: borsó utáni másodvetésű hagyma (magról vetett).
Nem akartam hinni a szememnek. Az egyik zöldség gyökere 58 cm hosszú volt. Ha ezt tudtam volna, nem szedtem volna ki, hadd nőjön meg. Kettő önkéntes (árvakelésű) pasztinákot is szedtem ki.
A dús sárgarépából is alig látszik valami a téliesítés után. Mellette jobbra tél alá vetett spenótmagok pihennek a talajban, amelyek a számukra kedvező kelési  feltételek esetén azonnal kikelnek, így korán lesz spenóttermés.
Letakarítás után néhány talicska komposztföld és lomb. A maradék zöldség szépen fejlődhet tavaszig és a tavaszi veteményezés már gyerekjáték lesz. Az előtérben kerti ruta.
Rácsos hálóval és 4 db ároktisztításból származó karóval védem meg az új telepítésű, kicsi mogyoróbokrot, amit szintén sok lombbal mulcsoztam.
Az előtérben van a kedvenc Karnevál almafám, amin december közepén is rajta van a levelek többsége. A mellette levő kis fűz elszáradt, de a feladatát ellátta, a parányi árnyékával megvédte az almafát a nyári hőségtől. Jobbra fent egy kis füge, őt hivatott megvédeni az ÉNY-i, betörő szelektől a fent balra levő fenyő és a pici keskenylevelű ezüstfa, ami már ledobta a leveleit.

A kakasvágás is a decemberi tennivalókhoz tartozik. Levágtam 2 idei kakaskát, amiből finom húslevest ettünk. A húsuk java karácsonyig pihen a fagyasztóban a bárány mellett. Sajnos nem tudom az összes baromfi genetikáját megőrizni, ahhoz sokkal több tyúk és hely kellene.

A fehér baranyai tájfajta kakaskám taraja igazán különleges. A komposztdomb tetjén álló búbos kakasom hagyom meg.
A szintén baranyai tájfajta vörös kakas és búbos tyúk két különböző helyről származik.
A fehér kakaska taraja igazán parádés volt, baranyai tájfajta.
A vörös kakaska viszont combosabb volt, azt szeretjük!

Együnk valamit, biztosan megéheztetek! Kakashúsleves, krumplis tészta és édes, sütőtökös rizs a menü. Végül is ezért dolgozunk.

Eper – fokhagyma társítás és mulcsozásra váró zsákok. Az  amaránt kórót (balra fent) és a kertben egyéb felmagzott növényi szárakat nem véletlenül hagyom meg, funkciójuk van, mégpedig a jeges szél megtörése, az áttelelők védelme és táplálék a madaraknak.
Ezeknek az apró védelmi trükköknek köszönhető, hogy fóliasátor nélkül is november 24-én még sok paprikát tudtam betakarítani, amiből december közepén még egy kis tál készletünk van friss fogyasztásra és főzéshez.
A sütőtök levelének  elfagyása után az árvakelésű póréhagymák ismét fényt kaptak és fejlődésnek indultak. A kisujjamat sem kellett mozdítanom, hogy legyenek, csak hagyni őket bolygatás nélkül élni. Gond nélkül áttelelnek.

 

Polikultúra: facélia, fekete gyökér, árpa, takarmányrépa, repce vegyesen, szorosan egymás mellett. Így könnyebben áttelelnek. Tavaly is több facélia túlélt egy-két -16 fokos éjszakát. Elvileg lehetetlen, a gyakorlatban mégis előfordul. Védi egymást a vegyesen levő nagy zöld tömeg, a sok mulcs, az élő talaj, ami télen is hőt termel és sokkal kevésbé fagy át, mint egy feketére művelt vagy csak száraz mulccsal (pl. szalmával) takart talaj.

Fagyos december 15-e reggel

Látjátok a különbséget? A falevelek, amik már nem élnek, nem termelnek hőt, deresek, de az élő, zöld növényeken szinte nincs dér. A vegetáló, zöld növény melegítő hatása fokozottan érvényesül nagy zöld tömegnél.

Fokhagyma – saláta- eper társítás

Másik oka az eltérő dérmennyiségnek, hogy az ágyásokat friss komposzttal szórtam meg veteményezés előtt, amiben intenzív talajélet van most is a mulcs alatt. Az utakat viszont csak mulcsoztam és kb. 10 cm-rel mélyebben fekszenek, ahova leül a hideg. Ilyen egyszerű!

Örök Zöld kert 2019. december 15-én

Elöl fagyos spenót és betakarított zöldségek vegyes salátának. Fent repce takarónövénynek és a baromfi számára zöldnek. Mindez burgonya utáni másodvetemény.
A bal alsó sarokban látszik a fokhagyma, saláta és Eszter retek sorok vége. A retek nagy zöld tömege védi a fázósabb salátát. Csizmás kandúr ellenőrizte, hogy minden rendben van-e a burgonya utáni másodvetésű kelkáposztáknál.  🙂
Az Örök Zöld Kertből karácsonykor is friss saláta alapanyagokat lehet szedni. A  tálca bal  alsó sarkától indulva a következőket látjátok: őszi káposztarepce, fodros kel, spenót, téli sarjadékhagyma, fehér mustár hajtáscsúcs, kelkáposztalevél, rajta egy szál zöldségzöld, vörös és zöld mángold és egy mini káposztafej.
Végezetül ezért a tálca karácsonyi salátáért már alig kellett dolgoznom, azt is csak lusta kertész módjára!

Ne feledjétek, a kertünk élő, zöld növénnyel borítottsága (a haszonnövényeink és az élő mulcs) sokkal többet hoz a „konyhára”, mint a többi mulcsféle és nincs ökológiai lábnyoma, mint az input mulcsanyagoknak. A zöld növények télen is nekünk dolgoznak: fotoszintetizálnak, kivonják a szenet a légkörből, beépítik azt a talajunkba, táplálják a talaj élőlényeit, hogy azok tavasszal teljes gőzzel segíthessék a növényeinket a fejlődésben és a harmatot gyűjtve feltöltik a talajunkat az éltető vízzel.

 A felsorolt szempontok a globális felmelegedés és klímaváltozás éveiben nagy jelentőséggel bírnak, a megvalósításuk környezettudatos embert igényel.

Végül, de nem utolsósorban látványnak is gyönyörű a decemberi zöld kert!

Te is meg tudod csinálni! You can do it.

 

 

 

 

 

 

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük