Ízelítő a MAPER PDC 2021-ből, a MAPER idei permakultúrás tervezési képzéséből

2021. augusztus 15-én befejeződött a MAPER idei permakultúrás tervezési képzése kettő különálló csoport számára:

-egy 4 hosszú hétvégéből álló képzés, azaz az osztott képzés és

-egy egybefüggő, kéthetes képzés, azaz az osztatlan képzés résztvevői számára.

A kíváncsiságtól és az ökologikus, permakultúrás szellemiség utáni vágytól vezérelve utaztam Kóspallagra az Ökotájházba 2 napra, amely az osztatlan, kéthetes PDC fő helyszíne volt, remélve, hogy krónikásként és egyéb apróságokban segítségére lehetek a csapatnak.

Nem csalódtam, sőt! A résztvevők kor, végzettség és érdeklődési kör tekintetében éppoly sokszínűek voltak, mint tavaly, amikor a MAPER PDC 2020-on vettem részt.

Csodálatos helyszín Kóspallag a Börzsöny ölelésében. Parkolni a templomnál tudtunk.

A jól megtervezett programok ütemezve, következetesen betartva zajlottak. A képzés utolsó előtti 2 napjának pillanatképeiből ragadok ki néhányat, amikor a permakultúrás tervezés alapismereteit a képzettek már megszerezték és adott projektekből választhattak csoportokba tömörülve és terveztek permakultúrásan facilitátorok segítségével.

A finom, vegán ételekről Karola és Dalma gondoskodott, köszönet érte! Egyébként a mindennapi segítő feladatok elvégzéséhez most is táblázatba osztották be magukat a képzettek.

A szállásáról mindenki maga gondoskodott.

Az infrastruktúra kiépítettsége megfelelő volt.

A komposzt WC értékes termékének további sorsáról is gondoskodtunk. Külön komposztáló helyen szalmával és friss fűnyesedékkel rétegeztük. A komposzt toaletten kívül több angol WC is rendelkezésünkre állt.

Egyik este a település déli részét körbe ölelő fás legelőn, ahol közösségi legeltető állattartás projekt zajlik, a legeltető állattartással ismerkedtünk meg. Az állattartó projektet Kun Róbert és Szilágyi Alfréd mutatta be nagy lelkesedéssel.

Robi fantasztikus részletességgel avatott be minket a legelő állatok fás legelőn történő tartásának tudományába és ismertette meg velünk a legelő fajokban gazdag fás és lágyszárú növényeit, a nemzeti park néhány védett és jellemző, lágyszárú növényeit a legújabb növényhatározó bemutatásával: pl. vajszínű ördögszem, mezei iringó, hamuka, réti imola, mezei cickafark, farkas kutyatej, gyújtoványfű… A panoráma egyszerűen csodás volt!

A kecskék és birkák védelmére 5-6 vezetőszálból álló villanypásztort építettek.

Egy keveset segítettünk: pl. 1-2 előkészített oszlopot felállítani vagy a villanypásztor vezetőszálait gumigyűrűk segítségével eltartani a betonoszlopoktól és mobil villanypásztort telepíteni.

A reggelt mindenki a maga tempójában és megszokása szerint kezdhette. Többen jógával indították a napot.

A reggeli után közös ráhangolódással indultak a napok. Itt épp tánctanulással.

A fűrészporral töltött zsákok kiváló ülőalkalmatosságnak bizonyultak. Meghallgattuk egymást, ki hogy érzi magát, mi foglalkoztatja. Ezek a pillanatok, sokat segítettek abban, hogy igazi közösséggé formálódtunk.

Egy másik este a már korábban megismert Pallagvölgyi Biokertben, amely a zöldségféléket biztosította számunkra, magas ágyás építésében segítettünk. A félig korhadt, korábban felhalmozott faágakat széttördeltük és vágtuk, majd elterítettük az építendő ágyás helyén, amelyre rászórtuk az odadepózott almos trágyát.

Jókedvben, kacagásban nem volt hiány. Eközben az osztott képzés utolsó etapja zajlott Nagyszékelyben is, ahol Kardos Etelka, valamint sok oktató és segítő dolgozott azon, hogy az osztott PDC képzettjei a lehető legtöbb ismeretet és legjobb ellátást kaphassák a képzés során.

Megkérdeztük a képzés résztvevőit a képzéssel kapcsolatban kialakult véleményükről, amely az ő 14 nap alatt kialakult és letisztult véleményüket tükrözni hűen. A sokrétű kérdésekre adott válaszaikból csak szemelgetek. Ilyen és hasonló vélemények futottak be a MAPER PDC 2021-ről:

“Nagyon hasznos és inspiráló a képzés.”

“Az előadók és a házigazdák hitelesek voltak.”

“Tetszett a permakultúrás alapelvek gyakorlati megvalósulásának bemutatása. Az oktatási helyszínek többnyire ideálisak, az ételek és italok finomak és elegendőek voltak.”

“Motivációt kaptam a kezdéshez és sok ötlettel is gazdagodtam.”

“Tetszett a permakultúra rendszerszemléletének tudatosítása, megtapasztalása, megélése több szinten.”

“Összességében sokkal jobb volt, mint vártam; rengeteg szakember, valódi tapasztalattal; szuper volt!”

“Élmény volt megtapasztalni a közösség erejét!”

Köszönöm a MAPER PDC szervezőinek, oktatóinak és a képzettjeinek, hogy Veletek tölthettem ezt a varázslatos 2 napot. Megerősítést kaptam, hogy a permakultúra magába foglalja mindazon ismereteket, amelyek birtokában lehetőségünk van változtatni az életszemléletünkön, a mindennapi tetteinken és az alapvető életkörülményeinken, hogy egy ökologikusabb jövő felé haladjunk.

TKA

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük