Valaha Tanya – 2019 téli beszámoló

A téli időszak fő munkái természetesen az építésről szóltak.

Elkezdtük a közlekedési útvonalak, a nyárikonyha és étkező, valamint a géptároló szín térkövezését, hogy a látogatóknak komfortosabb feltételeket biztosíthassunk. A térkövezéshez bontott téglát használunk, hogy ez is megújuló anyagokból készüljön és bármikor módosíthatók legyenek.

Átalakítottuk a télikert előtti sziklakertet, mert nem volt ápolható. Most a benne található kövekből kőfalat építettünk, hogy emeltágyásunk legyen és egyúttal a gyíkjainknak is legyen élőhely. A teteje karton takarást kapott, majd aprított metszési hulladékot és kérget.

Az elmúlt időszak permakultúrás kísérletei:

1; mélymulcs vs. bicropping:

Két zöldségtermesztési kísérletbe is belekezdtünk egymással párhuzamosan, mivel Andi a mélymulcsot akarta kipróbálni én pedig a bicroppingot

A mélymulcsos ágyás igaz csak kb. 100nm területű, de kellett hozzá két pótkocsi kaszálék, ugyanennyi komposztált trágya és két körbála szalma. Természetesen a pockok már építés közben belakták (a macskáink legnagyobb örömére).

A bicropping ágyásnál ősszel a sorokba talajművelő retek lett vetve (hogy tavaszra a palántáknak jó feltételek legyenek), míg a sorköz fehérherével lett elvetve.

Mivel ősszel (is) óriási szárazság volt nálunk, ezért már a kelesztéshez is öntözésre volt szükség. Tavaszra a terület egyik felén kb. hüvelykujjnyi vastagságúra, arasznyi hosszúra nőttek a retkek, míg a másik részen babaujjnyi kis semmik maradtak és természetesen kezdenek virágba menni, mert nem fagytak ki.

2; Tüzelő termelés fejeléssel (pollarding):

Ezen a télen a zúzmarás, szeles időjárás hatalmas károkat okozott a tanya körül futó akácfa sorban, így a normál ütemezéstől eltérően kellet a fák tisztítását végezni. Jelenleg a nagyobb fák alkotta kb. 500m hosszú sort kellett tisztítanunk. Erről a kis területről megtermeltük egy évre a tüzelőnket úgy, hogy egyetlen fát sem kellett kivágnunk.

3; A télikert tapasztalatai:

A télikert klímája fűtés nélkül is olyan volt egész télen, hogy a komposztból októberben kikelt egy paradicsom, amin jelenleg már szépen fejlődnek a kis paradicsomok és tele van virágokkal.

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük