Tökölődés a sütőtök körül

Mi van, ha a sütőtök csak virágzik, de nem terem?

Egyszer valamelyik levelezőlistán arról panaszkodtak, hogy a sütőtök palánták nem akarnak növekedni, tele vannak virággal, de nincs rajtuk terméskezdemény.

Amíg a cukkinit, patisszont könnyű termeszteni, addig a sütőtök igencsak meggondolja, mikor kezdjen termést hozni. Nagy melegben, úgy harminc fok fölött nem hajlandó termést kötni, vagy ha köt is, sokszor „elrúgja”, azaz az öklömnyi tököcske ahelyett, hogy tovább nőne, elsárgul, majd elpusztul. Különösen könnyen előfordul ez a nagygyümölcsű fajtáknál, mint pl. a Nagydobosi.

Leginkább palántázott, kevéssé öntözött, vagy tápanyagszegény talajba ültetett, vagy vetett palántáknál fordul elő a bevezetőben említett eset.

Először is, a tökféléknek kétféle virágja van, hím, és nőnemű. Hímvirágot sokat hoz, nővirágot csak egyet-egyet. A nővirágot onnan lehet felismerni, hogy a bimbó, vagy a virágszirmok alatt ott a picike tök. Ez már a centis bimbókezdeményen meglátható.

Nos, a töknövény nem nekünk akar tököt teremni, hanem minél több utódot létrehozni. Ha tápanyaghiány, vagy vízhiány miatt úgy érzi, hogy nincs ereje a termést kinevelni, akkor tömegével hímvirágokat nevel, hogy legalább a pollenjét vigyék el a rovarok termőképes egyedek nővirágaira.

sütőtök sanyarog

Augusztus végén, szeptember elején, amikor már párásabb, hűvösebb a levegő, a sütőtök is elkezd tököt nevelni, csakhogy ez már nem érik be a fagyokig. Rántva persze megehetjük ezt is. Itt, az Észak-Alföldön az augusztus elejéig kötődött termések érnek be.

Visszatérve a palántákra, nálam a palántázás előtt, vagy után szoktak lerobbanni a növényeim. Leveleik világoszöldek, a palánták továbbnövekedve apró leveleket hoznak, és persze hímvirág bimbókat minden levél hónaljában. Esetleg egy-két nőbimbót is, de még mielőtt kinyílnának, lerúgják őket.

Már a harmadik éve, hogy a palántákról lecsípek minden virágrügyet, amíg az inda el nem éri a máfél-két méter hosszúságot, és az új levelek sötétzöldekké válnak, és nagyobbakká a kinyújtott ujjú tenyeremnél. Minél kisebb korukban, annál jobb. Persze gyakran, eleinte két-három naponként öntözöm őket. A növények sokkal hamarabb átlendülnek a terméshozó üzemmódba, mint egyébként.

Baji Béla

sütőtök virul
fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük