Zöld Zengő birtok

Bemutakozásuk a honlapjukról:

Szent-Györgyi Albert gondolata jól kifejezi azt a világnézetet, amelyet a Zöld Zengő képvisel. A jelenleg 4,5 hektáron működő birtok a 2008-as „születése” óta a természetbarát, vegyszermentes és kíméletes mezőgazdasági technológiák és megoldások otthona. Deák Tamás, a birtok alapítója egy élő ökoszisztéma ideájával hozta létre a birtokot, sok fával, élő talajjal és biodiverzitással.

A megvalósítás felé tartó út kihívásokkal teli, mivel a hegy déli lankáin fekvő birtokon nehéz agyagtalajok találhatók, melyeket az itt hagyományosan űzött szőlészeti praktikák szinte teljesen kizsigereltek. Kihívás a lejtős terepen a leeső csapadékok megfogása és megtartása is.

A birtok mozaikos rendszere különböző részekből és funkciókból áll össze: egy szil alapú gyümölcsfás erdőkert, ahol a természetes erdősödési folyamat zajlik; egy chop&drop módszerrel művelt szil alapú erdőkert, mely egy dióültetvény indító közege; bodzaültetvény; fügeültetvény; különböző vegyes gyümölcsösök bennük körte, szőlő, kajszi, alma, cseresznye, meggy, mogyoró, mandula, birs, málna; füves területek ahol az állataink legelnek.

Minden terület teljesen vegyszer- és műtrágyamentes. A művelést különböző alternatív irányzatok és megoldások inspirálják: permakultúra, talajmegújító mezőgazdaság, agroerdészet. A birtok a Magyar Permakultúra Egyesület egyik hivatalos telephelye.

A Zöld Zengő két hosszú távú küldetése a piacképes, tiszta ökológiai termékek előállítása, valamint oktatások és képzések biztosítása a természetbarát művelési módok és az önellátás témakörében.