MAPER 2022 kettéosztott PDC IV. “Visszatérés a kisközösségekbe” permakultúrás tervezési képzés

Kövesd a képzést Facebookon!

A részletes tematikát itt találod.

A képzés hivatalosan bejelentett felnőttképzés!

A közösségi szemléletű PDC IV. – az általános tematikán túl – nagy hangsúlyt fektet a permakultúra “people care” elvére, vagyis az emberi társadalmakról, közösségekről, egyénekről való gondoskodásra. Szó lesz a közösségi együttélésről illetve megoldásokról, egyéni és közösségi jóllétről, emberi kapcsolatokról a közösségen belül, vagyis a permakultúra szociális aspektusairól, valamint a kisközösség alapműködési rendszeréről, továbbá a regeneratív tájhasználatról és a szigetüzemű energiagazdálkodásról. A képzés arra is választ nyújthat, hogyan tudunk az önellátáson túl kiskörös termelési rendszereket felépíteni, és ezeket közösségileg fenntartani.

A képzés helyszíne két működő kisközösség élettere: az első héten a pécselyi Hideg-hegyi Menedék, a másodikon a Nyimi Öko Közösség.

A képzés ideje:

  1. hét: július 3.- július 9. : Hideg-hegyi menedék (Pécsely)
  2. hét: augusztus 8.-augusztus 14.: Nyimi Öko Közösség

A PDC IV. kettéosztott képzés résztvevőit végigkíséri: szakmai szempontból Mihály Melinda és Milánkovics Kinga, valamint a házigazdák a helyszíneken: Tőgyi Balázs (Hideg-hegyi Menedék) és Sall Fanni (Nyimi Öko Közösség).

A képzést azoknak ajánljuk, akik: 

  • a permakultúra általános tematikáján túl mélyebben érdeklődnek a permakultúra „people care” elve, vagyis a természet és ember kapcsolata iránt,
  • szeretnék megismerni a helyben alkalmazott ökologikus megoldásokat,
  • érdeklődnek a szigetszerű energiagazdálkodás iránt,
  • szívesen betekintenek hazai, élő kisközösségek életébe,
  • esetleg gondolkodnak az önellátáson túli kiskörös termelési rendszerek felépítésén.

Akik a képzést végigkísérik: Mihály Melinda és Milánkovics Kinga

Mindkét vezető oktató többéves tapasztalattal rendelkezik a közösségszervezésben, mozgalomépítésben, a fenntartható vidékfejlesztésben. Melinda elhivatott az élelem-önrendelkezés, a közösségi vállalkozások és a részvételiséget és a gazdasági demokráciát is szem előtt tartó mozgalmi szervezetfejlesztés iránt. Homokhátsági szülőfalujába visszaköltözve sokat foglalkoztatja a vízzel való fenntartható és igazságos gazdálkodás elvei és gyakorlati megoldásai is. Kinga szívügye a gondoskodás és annak társadalmi-gazdasági-politikai vetületei. Permakultúrás tervezéseibe igyekszik a gondoskodási feladatokat ellátók szempontjait (pl. nők) is beépíteni, kiemelt figyelmet fordítva az öregedésre való tudatos felkészülésre. 

Jelentkezem a PDC IV. képzésre!

A helyszínekről: 

A Hideg-hegyi Menedék Pécselyhez közel, egy egykori szőlőhegy tetején, csodálatos természeti környezetben található, területe majdnem 6 hektár, és részben Natura 2000 nemzeti parki védelem alatt áll. Az itt élő ökoközösség majdnem négy éve alakult, 12 tagja a permakultúra és a szelíd tájgazdálkodás elvei alapján, és hagyományos ökológiai mintákra épülve, egy természetes és egészséges élettér kialakításán dolgozik. Életterükben a természetvédelemnek, gyógyulásnak, közösségi kultúrának, tapasztalatcseréknek és helyi értékeknek adnak helyet. A közösség tagjai vállalkozásokat is működtetnek: az Esőután tájépítésze regeneratív tájtervezéssel foglalkozik, az Ökologika Műhely természettel együttműködő rendszereket épít (alomszék, esővíz hasznosítás, ökoépítészeti megoldások), a Medi-cina a szomszédos Cina-völgyi forrás mellett a természet gyógyító erejét hasznosítva meditációval, jógával összekapcsolt komplex ökopszichológiai tudást ad át. A közösség szorosan együttműködik az Erdőkerülő csapatával, akik szarvasgomba gyűjtéssel foglalkoznak és a barnagi biokertészettel, ahonnan egy dobozrendszert működtetnek Veszprémben és Balatonfüreden.

A képzés első hetében a résztvevők betekintést nyernek például:

  • az itt alkalmazott szelíd technológiákba,
  • a helyszínhez alkalmazkodó ökologikus megoldásokba,
  • a fás rendszerek regeneratív létrehozásába,
  • talajgazdálkodásba és tápanyag-utánpótlásba,
  • vízmegtartó rendszerekbe,
  • szintvonalas gazdálkodásba,
  • valamint a közösségi együttélés rendszereibe.

Az előadók között lesznek a közösség tagjai, illetve helyi szakemberek is:

  • Kovács Barnabás – talajbiológia, szőlészet
  • Hanák Milán – gyümölcsészet, kertészet
  • Galanics Endre – erdészet, fás legelő, állattartás
  • Szalai Marietta – tájépítész
  • Tőgyi Balázs – ökologikus technikák

A Hideg-hegyi menedékről bővebben itt olvashatsz. A róluk készült kisfilmet pedig itt láthatod:

A Nyimi Öko Közösség fennállásának 10 éves gyakorlati tapasztalatait osztja meg a résztvevőkkel, külön hangsúlyt fektetve a közösségi fenntarthatósági szempontokra. A közösség tagjai közül 10 felnőtt és 7 gyermek él a helyszínen, Budapesten és Ausztriában pedig további 6 felnőtt és két gyermek. Intencionális közösség, a tagok közös szándékuk mentén tudatosan alakítják a közösséget, elköteleződve annak folyamatai mellett. Gazdasági rendszerük a szövetkezetiségre alapul, és három szervezet neve alatt működik, amelyek tevékenyéségét összehangolja. Legfőbb értékeik között szerepel a versengés helyett az együttműködés választása (a közösségen belül, és egyéb kapcsolatainkban is); egymás támogatása, és minél jobb megismerése; ökológiai, gazdasági célok mellett a kultúra, és a szociális oldal erősítése. Számos hazai, a fenntartható szemléletet képviselő szervezettel állnak szoros kapcsolatban, és tagjai a Nemzetközi Ökofalu Hálózat Európai szervezetének (GEN Europe) is, amelyen belül a CLIPS közösségépítő módszertan megismertetésében, valamint egy nyugat-, és délkelet-európai regionális ökofalu hálózatépítő projektben is részt vesznek – az országban egyedüli ökoközösségként. Az ő közösségi területük adja a képzés végi tervezés helyszínét, ahol egy nemrég épült szalmabálaház is található. 

A képzés második hetében szó lesz itt:

  • az ökoépítészetről,
  • a szolidáris gazdaságról és a közösségi vállalkozásról,
  • a talajegészségről,
  • születésről és a tudatos öregedésről,
  • hazai és nemzetközi hálózatosodásról.

A képzés előadói között a helyi közösség tagjai és a helyszínhez kapcsolódó szakemberek is megtalálhatóak lesznek:

  • Zimmermann Dániel, biológus, mentálhigiénés szakember
  • Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus
  • Révész Gabriella, építészmérnök, a szalmabála-építészet szakembere

A Nyimi Öko Közösségről itt olvashatsz bővebben. A róluk készült kisfilm pedig itt látható:

Jelentkezem a PDC IV. képzésre!

A képzés díja: 

  • Normál ár: 200 000 forint, amelyből az oktatás díja 120 000 forint és a kéthetes teljes ellátás díja 80 000 forint.  A kéthetes teljes ellátás díja tartalmazza a sátorhely árát, valamint mindkét helyszínen a napi háromszori étkezést – reggelit, ebédet, vacsorát – is, amelyeket helyben készít el a helyi közösség csapata. Jó minőségű, friss, helyi alapanyagokra, változatos, vegetáriánus, finom ételekre számíthatsz. A képzésre tehát nem kell külön étellel készülnöd, illetve hoznod, mindent megkapsz a helyszínen.
  • Támogatott hely díja: 80 000 forint (csak az ellátás díja). A képzésen legfeljebb öt ilyen helyet biztosítunk, szociálisan indokolt helyzetben levő résztvevőinknek.
  • Támogatói díj (ezzel azoknak nyújtasz segítséget, akik nem tudják a teljes díjat kifizetni): 220 000 forint. 

Pár és családi kedvezmény igényelhető (10 % a normál árból).

A képzés létszáma: 25 fő (ebből 5 pályázható, támogatott hely), az elmélyült, személyes és interaktív tudásátadás érdekében.

Jelentkezem a PDC IV. képzésre!

A helyed akkor válik biztossá, ha a jelentkezési lap kitöltése mellett 50 000 forint előleget is befizetsz.

Jelentkezési és előleg befizetési határidő: június 12. 

A képzés teljes díjának befizetési határideje: június 19. 

Lehetőség van részletfizetésre is, ezt a jelentkezési lapon jelezheted.

Lemondási határidő teljes visszafizetéssel: június 12. Ezt követően nem áll módunkban visszafizetni a teljes díjat, ám azt felhasználhatod később bármely más képzésünkön.


További információ és tájékoztatás a következő e-mail címen kérhető:
kozossegiPDC kukac permakultura pont hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A képzések illusztrációit Sall Fanni készítette és a Magyar Permakultúra Egyesület tulajdonát képezik.