Nyár Holdsárkány kertjében

Lassan eltelt a nyár, és bizony itt is eltelt ez az idő, sok munkával, örömteli és néha stresszes percekkel, órákkal.

A nyár eleje, első fele a sok csapadékkal sok szempontból jónak mondható volt, nincs okunk panaszkodni. Bár egy-kétszer már kezdtem emlegetni Doktor Bubót, ahogy ő mondta volna a mese végén: Idén azt is megtanultuk, hogy eső nélkül szinte lehetetlen kertészkedni de bizony néha bból is megárt a sok.

Főleg a paradicsomainkon kezdett a fitoftóra terjedni de més gombás fertőzések is megjelentek. De aztán a beteg levelek eltávolítása, a ritkítás és a beköszönő kánikulával tarkított időjárás hatására sikerült úrrá lenni ezeken a betegségeken elég jól, mostmár szüreteljük a sokféle finom paradicsomot.

A nyáron a legfontosabb feladat a kert fenntartása mellett a jurta felépítése és életterünk kialakítása volt az új telken, ami nagyobb részt sikeresen megtörtént.

A másik nagy célkitűzésünk az állattartás elkezdése volt, és ez is megtörtént! Igaz persze minden néhány hetes csúszással, úgy tűník, hogy késés nélkül semmi se valósul meg, de ezzel kezdünk megtanulni együtt élni.

A jurtaállításról és az állatokrók majd külön írunk, mert megér egy külön bejegyzést.

Mostmár a kertszezon lassanként zárul, a legtöbb dolgot ha eddig nem takarítottuk be akkor most kerítünk sort rá, és átveszik a hatalmat a káposztafélék, gyökérzöldségek.

Idén másodvetésekre nem maradt energia, majd jövőre, így most zöldtrágyanövényeket szeretnénk még mielőbb vetni és aztán majd a tél alá vetéseket megcsinálni illetve az ágyásokat előkészíteni a jövő évre és bővíteni az évelők állományát pl: saját szaporítású fekete ribizlivel, évelő gyógynövényekkel, szamócával.

A kerti termények betakarításán túl most kezdjük el szép lassan az idei év tapasztalatait is szüretelni és a téli tervezgetést előkészíteni. Azt kezdem érezni, hogy néhány jól irányzott fejlesztéssel nagyon sok energiát lehet majd megtakarítani jövőre, ilyen például megfelelő minőségű és hosszúságú paradicsomkarók készítése a jövő szezonra.

Közben bővült a termék kínálatunk is, mostmár zöldfűszerkeverékeket is árulunk, nemsokára honlapra is felkerülnek.

De a szövegelés helyett beszéljenek a képek, és aztán majd még jelentkezünk főleg majd ha a hidegebb idők beütnek és több idő lesz ezekre is.

Először néhány kép a felső kertről:

És aztán az új telekről:

Mindenkinek jó kertészkedést, szép őszi napokat kívánunk!

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük