Permakultúra a városban – 2020. október

Sziasztok!

Egy blogot indítottunk a városi permakultúrán belül a minket körülvevő általában kihasználatlan, megújuló erőforrások megismerésére és hasznosítására.

Minden hónapban 3 növényt és azok használati módját mutatjuk be receptek formájában. Ez itt a második blogbejegyzés.

Októberben a tűztövis, a paradicsom és a bükk termése kerül fókuszba, ezzel is erősítjük a szezonális és helyi alapanyagok használatát.

Tűztövis koszorú

Akár a városi utcákon is járva sok helyen látni a tűztövis narancssárgából pirosba hajló bogyóit. Könnyen lemetszhetünk belőle egy darabot az őszi díszítésre való koszorúhoz séta közben.

Tűztövis (pyracantha) koszorú elkészítése:

  1. A koszorú kívánt méretének megfelelően válasszunk ki egy ágat és metsszük le. Én kb. az alkaromnál kicsivel hosszabb ágat metszettem le.
  2. Metszőollóval vágjuk le a szúrós tüskéket.
  3. Hajlítsunk a koszorúhoz egy kört az ágból, ha szükséges, erősítsük meg egy dróttal.
  4. Akasszuk ki otthonunkban az elkészült koszorút például a bejárati ajtónkra.

Zöld paradicsomos chutney 

Tökéletes recept a még be nem érett zöld paradicsomok felhasználására. Isteni finom ebéd mellé, kenyérre vagy bármi máshoz. Kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle a zöld paradicsomban található szolanin és tomanin nevű alkaloidok miatt, amik nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Azonban néhány kanáltól nekem nem lett bajom.

Zöld paradicsomos chutney recept: 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg zöld paradicsom
  • 2 kanál méz
  • kis fej fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 kiskanál borsikafű
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 kiskanál bors
  • 1 kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál római kömény
  • fél kiskanál fahéj
  • ízlés szerint chili
  1. Megtisztítjuk és apró darabokra feldaraboljuk a zöld paradicsomokat (érett vagy félig érett is mehet bele nyugodtan).
  2. Egy kis olívaolajat öntünk a fazékba és felforraljuk a paradicsomokat.
  3. Megsózzuk a paradicsomokat és kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a fűszereket, fél citromot, 2 evőkanál mézet és egy kis fej fokhagymát.
  4. Hagyjuk főni, ameddig a leve elfő.
  5. Még forróan töltsük tiszta befőttesüvegekbe.
  6. A forró befőttesüvegek köré törülközőket csavarunk, majd feje tetejére állítva berakjuk egy kosárba (bedunsztoljuk).

Bükkfa termése 

A bükkfa (fagus sylvatica) sok helyen fordul elő, én például főleg hegyvidéken láttam. Termése ehető, recept nem is kell hozzá. Elég őket kézzel vagy késsel megtörni, és már fogyaszthatjuk is! Anno ínséges időkben még lisztet és kenyeret is készítettek belőle.  Túl sokat azért ne fogyasszunk egyszerre, mert tannin tartalma miatt túl nagy mennyiségben mérgező lehet.

Jó étvágyat és jó hasznosítást!

Blunck Réka humánökológia hallgató

2 thoughts on “Permakultúra a városban – 2020. október

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük