Permakultúra a városban – 2020. november

Elérkeztünk Permakultúra a városban blogunk harmadik részéhez. Novemberben a gyertyaöntéssel, a csipkebogyó teával és a mikrozöldek termesztésével ismerkedünk meg.

A szemléletformáló blogban a városban is könnyen megtalálható növények felhasználási céljait mutatjuk be, illetve könnyen újrahasználható, újrahasznosítható általában hulladéknak ítélt tárgyak átalakítását tanuljuk meg.

Önts magadnak gyertyát

Novemberi sötétség ellen a legjobb a gyertyafény. Ha a gyertya már magátol nem gyullad meg, mert kiégett a közepe, de még rengeteg viasz van körülötte tökéletes alapanyag lesz egy új gyertya készítésére.

hozzávalók: 

 • gyertyamaradék
 • nagy fazék
 • kisebb edény, amit nem sajnálunk, ha viaszos lesz
 • szilikon forma vagy más hőálló edény a gyertya kiöntésére
 • kanóc

gyertya készítése:

 1. Gyűjtsük össze a gyertyáink maradékait.
 2. Egy nagy fazékban forraljunk fel vizet, majd a fazék közepére rakjunk egy hőálló edényt, amit nem sajnálunk, ha viaszos lesz. Az edényt ezek után ne használjuk más célra. Én egy hosszúkás üvegedényt használtam.
 3. A fazékban levő vizet alacsony fokozatra kapcsoljuk (én a 2-est használtam a 9-ből) majd a kisebb hőálló edényt belerakjuk a nagyobb vízzel megtöltött edénybe és megtöltjük a gyertyamaradékokat, hogy megolvasszuk őket.
 4. Amikor folyékonnyá változott a viasz elkezdhetjük kiönteni a gyertya formánkba, amelyek közepébe beraktuk a kanócot. Én szilikon muffin formát használtam, de mással is működhet a dolog pl. fémtégely. A lényeg, hogy hőálló legyen.
 5. Amint megszilárdult a viasz kiszedhetjük a formából és meg is vagyunk

+ 1 tipp: Dekorációként még beleszórtam néhány megszáradt levendula szirmot.

 

Mikrozöldek termesztése 

Akármilyen hideg is van kint, ameddig van egy kicsi helyünk az ablakpárkányon addig tudunk kis ehető tápanyagokkal teli növénykéket nevelni, mégpedig mikrozöldeket! Azokat a növényeket nevezzük mikrozöldeknek, amelyeket még csíraként fogyasztunk el. Remekül mennek kenyérre, tésztához vagy más ételhez.

Hogyan neveljünk mikrozöldet?

Hozzávalók:

 • egy üres tál föld
 • magok (pl. brokkoli, koriander, bazsalikom, napraforgó, retek, borsó stb.)
 • hely az ablak előtt
 1. Szórjuk bele a magokat a földbe majd locsoljuk be.
 2. Néhány nap után látjuk a csírák kezdeményeit.
 3. Tartsuk folyamatosan nedvesen a területet, de ne engedjük, hogy álljon benne a víz.
 4. 1-2 hét után elkezdhetjük eszegetni a mikrozöldjeinket. Ha csak csipegetünk belőle folyton nőni fog. Később akár újra is vethetjük a földet.

+1 tipp: Ügyeljünk arra, hogy ne csávázott magokat vegyünk. Csávázott magnak azokat a vetőmagokat nevezzük, amelyeket rovarölő, gombaölő, vagy más növényvédő szerekkel vonták be. Ezek a vegyszermaradványok az ember szervezetébe is bekerülhetnek, hogy ezt elkerüljük olvassuk el figyelmesen a csomagolást (kötelező feltüntetni rajta, ha csávázott) vagy kérdezzünk meg egy eladót.

 

Csipkebogyó tea 

A rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt közkedvelt csipkebogyót leszedjük a bokorról majd nagyon meleg vízben (nem felforrtban) beáztatjuk éjszakára. Következő nap már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat és jó hasznosítást!

Blunck Réka humánökológia hallgató

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük