MAPER PDC 2020-I/3. július 10-12. Marci beszámolója a talajos-vizes hétvégéről

Ezúttal Horváth Márton írt beszámolót a Permakultúra tervező képzésünk júliusi alkalmáról, melyet Vértesacsa, Valaha Tanyán és a végén Száron tartottunk :

“Ismét nagy izgalommal és szeretettel vártam a következő PDC hétvégét, ahogy eddig is. Jó volt megint látni a többieket. Lenyűgöző számomra, hogy mennyire vegyes a „részvevők összetétele” és mennyire jobb és színesebb eredmények tudnak kijönni egy feladatból, ha közös erővel és kreativitással oldunk meg egy feladatot. A tanfolyam egyik legszebb hozadéka számomra ez az élmény. Vekerdy Tamás könyvében olvastam ezt a fajta oktatási rendszert, amit itt tapasztalok és már akkor azt éreztem, hogy de jó lett volna egy nyitottabb iskolai rendszerben folytatni a korábbi tanulmányaimat, mert akkor talán nem lett volna ekkora kínzás számomra a középiskola és az egyetem.

Már az első nap -szokás szerint- mozgalmasan telt, hiszen egy kellemes sétát tettünk Balázsék birtokán a Valaha Tanyán és bejártuk azt a nyári forróságban. Lenyűgözött az az átgondolt kivitelezés, amit Balázs és Andi megvalósítottak.  Remek példákat láttam a zónákkal és szektorokkal kapcsolatban. Hogyan érdemes védősávot telepíteni, madarak is telepítenek az elhullajtott magvakkal, szomszéd földekkel szegélyek kialakítása, gyümölcsös sávok között kaszáló/szántóterületek meghagyása, takarónövények felülvetése, vadgyümölcsös szerepe a gazdaságban (szörpük kiegészítő ízesítése a nemes gyümölcsökkel keverve), szüretelés és feldolgozás gyakorlata, terepplasztika, mikroklíma kialakítása, vízgazdálkodás.

Varga Gábor, PDC-s társunk szintén egy lebilincselő előadást tartott és nagyon személetesen mutatta be, hogyan kell a vízmintákat „egyszerű” tesztekkel megvizsgálni, hogy az alap paramétereit megtudjuk egy általunk felhasználni kívánt víznek. Az én kutam vize például „minősíthetetlen”, sajnos nagyon szennyezett, ennek az okát fel szeretném majd deríteni, de legalább már tudom, hogy csak locsolásra használható. Igaz talajvíz, tehát inkább az lett volna meglepő, ha ivóvíz minőségű lenne, mivel belterületen található a kis, szerény birtokom. Gábor tudása és szelíd bölcsessége nagyon emelte a hétvége értékét számomra.

A terület mérési gyakorlatok is nagyon hasznosak voltak, jó volt kipróbálni a slagvízmértéket és az A-keretet. Attila tapasztalatai nagyon hasznosak voltak, örülök, hogy egy olyan embertől kaphatok tudást és információkat, aki saját maga is gyakorolja, amit tanít.

Frédi előadásai mindig a tömör lényeget foglalják össze, szerintem nagyon jól sűríti össze a lehető legtöbb információt a lehető legrövidebb idő alatt, így az elmélet tudás széles spektrumáról tudunk sokszor beszélgetni.

A talajvizsgálati gyakorlatok és Tóth Eszter előadása rendkívül lekötötte a figyelmemet, mert számomra teljesen új ismereteket adott és nagyon is gyakorlatias módszereket tanulhattam meg. Ezt szeretem ebben a képzésben, a hasznosságot, a fejlődést. A mikroszkópos vizsgálatok teljesen új élmények voltak számomra.

Másnap Balázs előadása az állatokról segített jobban megérteni a miérteket és a hogyanokat. Milyen szerepe van az állatoknak egy gazdaságban? Kell, nem kell? Hova szabad és hova nem szabad beengedni őket? Hány darab szükséges? Milyen fajták a „jók”, a beváltak?

Száron egy nagyon kellemes, meghitt portán ebédeltünk, finoman elkészített ételeket ettünk. Igaz, nem házi alapanyagokból, de jó volt. Mag Zsuzsiék családi házának kertje csodálatos, ahogy Zsuzsi is. Olyan lelkesedéssel és szenvedéllyel beszélt a kertjükről, hogy élmény volt hallgatni. Nagyon jó volt szintén gyakorlati példákat látni és egy kész tervet megismerni, fajta gyűjtemény listával, rajzokkal, a tervezés lépéseit és szempontjait elmesélve. Köszönöm Zsuzsi!

Még annyi jutott eszembe, hogy hiányzott Anikó. Úgy szeretem a precíz vizsgálódását és a permakultúrával kapcsolatos lexikális tudását. Facebook bejegyzéseit is mindig követem és nagyon sokat tanulok belőle. Köszönöm, Anikó!

Várom a záró napokat és nagy lendülettel szeretném belevetni magam a tervezésbe, illetve a többi PDC-II részvevő megismerésébe.”

Köszönjük, Marci, a személyes benyomásokban gazdag összefoglalódat! Valamint köszönjük Kulcsár Balázsnak és Zorkóczy Andreának, hogy a Valaha Tanyán tarthattuk meg a képzést és jólesett a vendégszeretetüket! Köszönet jár Mag Zsuzsinak is az erdőkertjük bemutatásáért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.