„Mentsük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezés – írd alá!

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Kérjük tagjainkat, valamint a permakultúra iránt érdeklődőket, hogy aláírásukkal támogassák ezt az európai polgári kezdeményezést!

Idei első gyűlésünkön úgy döntöttünk, hogy a Magyar Permakultúra Egyesület is csatlakozik a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez, és aktívan mozgósítja a permakultúra és az agroökológia iránt érdeklődő magyar közösséget, hogy írják alá a petíciót. Bár közösségi média felületeinken már eddig is osztottunk meg ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatos híreket, de mostantól már a honlapunkba beillesztett űrlapon keresztül is alá lehet írni ezt a petíciót, és ezentúl még gyakrabban teszünk közzé a témával kapcsolatos híreket, felhívásokat.

A legfrissebb hírek szerint – a papíron gyűjtött aláírásokat is beszámítva – eddig 470 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést. Írd alá Te is!

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéssel azt szeretnénk elérni, az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

A kezdeményezéssel kapcsolatban ajánljuk még figyelmetekbe a reGeneráció csapat által készített videót is:

További részletek a kezdeményezésről:
Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért – az európai polgári kezdeményezés melléklete.

fb-share-icon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük