Ez történt Noé bárkáján 2020-ban, azaz éves beszámoló Baji Bélától

Miután elolvastam Bill Mollison permakultúráról szóló könyveit, elhatároztam, hogy kipróbálom azokat az elveket és gyakorlati útmutatásokat, amelyek benne szerepelnek.

1986 őszén vettem egy tanyát, és egy télen át megtervezve 1987 tavaszán kezdtem el megvalósítani a tervet. A terület Tápiószele határában, a Növényi Diverzitás Központ szomszédságában van. Az alföldi homokhátság északkeleti csücskében található, ahol ez a bizonyos homokréteg már csak kb. 1m vastag. Egyébként mély fekvésű, fagyzugos terület. A terveket többször módosítva, tökéletesítve nagyjából sikerült megvalósítani, azzal az egyetlen, de lényeges kivétellel, hogy családunk nem ott lakik, ezért nem tudunk házi állatokat tartani. A zöldség és gyümölcs szükségletünk nagy része megterem, egyúttal sokféle növénynek és állatnak nyújt menedéket a terület. A MAPER legrégebbi  telephelyeként rendszeresen fogadok látogatókat, a MAPER PDC- nek is egyik helyszíne volt a Noé bárkája. De lássuk, hogy telt a 2020. év a telken!

Tavaszi kép a zöldségesről. Előtérben saláta, sásliliom, hagyma és hónapos retek. A retek már virágzik. Hátrébb őszi mák.

Így karózom a borsót.

Ezekben az ágyakban nevelem a palántákat. A fagyálló folyadékkal telt flakonok hőakkumulátorként működnek, hidegben fűtik, melegben hűtik a palántaágyat.

Csörgedeztető öntözés a slag végére szerelt elosztó elemmel.

Így karózom a futóbabot és az uborkát.

A tóból kiszedett hínár kiválóan alkalmas a frissen kiültetett palánták mulcsozására. Jól zár a palánta tövénél és megtámasztja a gyenge szárat.

Ez a terület nyáron át leveles mogyoró ágakkal lett letakarva. A levelek bár nem takarnak teljesen, mégis gyengítik a tavaszi gyomok növekedését. Az ágakat, ha zavarnak, fel lehet szedegetni, a levelek leválnak róluk és a helyükön maradnak. Vagy karos ollóval összevagdossuk őket.

Ez a terület a nyár folyamán ismételten komlószárakkal lett mulcsozva, majd pár hete vékonyan komposztot szórtam a mulcsra. A komposzt élővilága jócskán megette a mulcsot. No meg, szedvén az uborkát, paradicsomot tapostunk is rajta.

Másodvetések a zöldségesben. Az előtérben cékla és retek nyárvégi vetése, a háttérben gabona amaránt piroslik.

A krumpliember. Több, mint 10 évi utántermesztéssel (azaz újabb vetőgumó beszerzése nélkül) ekkora gumókat hozott a Sárpo Míra fajta. Ellenáll a burgonyavésznek és a burgonya sokféle vírusának.

Tápiószele, 2020.10.04.

Szeretettel:                                        Baji Béla

Béla „liget besorolású” kertjét megtaláljátok a MAPER honlapján a magyarországi permakultúrás projektek térképén a 8. szám alatt, ahol további képeket is megcsodálhattok a kertjéről. Szerk.: TKA

fb-share-icon

One thought on “Ez történt Noé bárkáján 2020-ban, azaz éves beszámoló Baji Bélától

  1. Nagyon érdekes megoldások. Milyen fagyállót használsz? Bemész a benzinkutra és kérsz sima fagyállót a kocsiba? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük