Elstartolt a nyári MAPER PDC 2020 többhetes előkészület után Nagyszékelyben

2020.07.27-én, hétfőn elkezdődött a Magyar Permakultúra Egyesület szervezésében a nyári osztatlan, kéthetes Permakultúra tervező képzés, azaz a MAPER PDC 2020-II Nagyszékelyben az egyesületünk székhelyén. PDC = Permaculture Designer Course

Többhetes készülődés előzte meg a képzés elindítását, melynek során egy „nomád táborhelyet” is ki kellett építenünk, ahogy a hivatalos megnevezése szól. Egyesületi tagok, támogatók, képzettek és családtagjaik érkeztek több nap, hogy felálljon időben az infrastruktúra. Nagyszékely egy csodás, természetes zsáktelepülés Tolna megyében, ahol Etelkáék háza mellett, az egyesület székhelyén Eti fogadta az éppen érkező egyik segítő csapatot. Középen Kardos Etelka, a háttérben egy hatalmas Echinaceae/ bíborlevelű kúpvirág-csoport díszlik a bambusznád után és az utcáról egyenesen a kertre látunk.

Kardos Etelka, az egyesület elnöke és Kispitye Attila egyesületi admin már tavasszal többet veteményezett minden növényből, de a képzettek is a lehetőségeikhez mérten hoztak a saját kertjükben termett zöldségfélékből és gyümölcsökből.

Én is elmentem egy napra segíteni az előkészületekben, így megtapasztalhattam, hogy is zajlik egy nap Nagyszékelyben, ahol ilyenkor a nap hajnali 5 órakor kezdődik, ugyanis az állatokat el kell látni. Napkeltével ki kell vinni legelni a lovat, a szamarat és a tehenet, kaszálni kell nekik lucernát, szénát, meg kell fejni a kecskéket és a tehenet. A parlagi kecske (balra) így szereti a fejés, a núbiai kecske (jobbra) amúgy. Rengeteg apró, hétköznapi “tudomány” szükséges hozzá.

9-10 óra körül be kell vinni a meleg és a bagócsok elől a legelő állatokat, majd este újra kihajtani, ha kedvezni akarunk nekik. A kecskéket a felső legelőre egész napra ki lehet hajtani. Attila és a csapat egy része felvezette a kecskéket az erdőn át a fenti legelőre. A csapat másik fele Etelkával a hajnal óta legelő ló, szamár, tehén hármast hajtotta be az istállóba a hőség és a vérszívók elől. Én Helent, a tehenet vezettem. A nagy szarvai ellenére egészen jámbor állat.

Azután számos kisebb-nagyobb állat várta még a gazdákat, pl. amerikai törpemalacok és Southdown “Babydoll” juhok. Szóval állatokkal bánni szép és hálás feladat, de sok-sok munka és felelősség van velük.

Az egyik legnagyobb munka a 7 funkciós kemence elkészítése volt, amiről nagyon hitelesen számolt be az ifjú idegenvezetőm, Göncöl. A kemence építése során a több főből álló segítség elleshette a fortélyokat a mestertől. A kemencén kívül beépítettünk egy grillezőt, egy üstházat, egy sparheltet, mindegyikhez hamutárolót, fatárolót, munkapultot és ülőkét. Ez egy szuper kemence!

 

Végül a tető is elkészült a kemence fölött.

A második jurta alapjainak készítésében vettem részt, ami a terep rendezésével és a lelógó diófaág levágásával kezdődött. A bodza és a diófa levele kecskevacsora lett, az ágait pedig a jurták közötti térelválasztó ágkerítés botolására, felújítására használtuk.

Ilyesmi lett a jurta padlója. Ezt még szétszedtük, csak látni akartuk, hogy áll majd össze. A következő napokban egy másik csapat állította fel a jurtát. Mi csak alapoztunk. Nem kis munka volt a lejtős terepen beszintezni, kaviccsal bedöngölni a padlót tartó gerendákat.

A vendégházon kívül kettő jurta áll szállásként rendelkezésre, többen sátoroznak, de függőágy is bárhova fellógatható.

A vetítőterem az árnyéktól függően költöztethető 3 helyre. Folyóvíz, ivóvíz van, a mobil zuhanyzók és a komposzt WC-k külön szakaszban vannak férfiaknak és nőknek.

A nyári PDC-sekkel pótoltam a talajos napot, amin az osztott képzésen sajnos nem tudtam részt venni. Így alkalmam volt megismerkedni az osztatlan, nyári képzés részvevőivel, akikkel az utolsó képzési egységet amúgy is együtt fogjuk végezni. Ők egy igazi fiatal csapat.

Néhány  ismerkedős feladat után bevetette őket a feladatok sűrűjébe Kardos Etelka, Kispitye Attila és Szilágyi Alfréd  oktatóink.

A különböző szamai témákhoz meghívott oktatók érkeznek. A talajjal kapcsolatos ismereteket Tóth Eszter adta át. Parkolóhely bőségesen van.

Az előkészületek közben először jártam Nagyszékelyben, a környezet magával ragadó. A növényzet buján és egészségesen fejlődik.

Itt az emberi létezés a legegyszerűbb, legtermészetesebb módon valósulhat meg a környezettel harmóniában. A napokban egy hagyományosan kertészkedő ismerősöm azt mondta, hogy szerinte a permakultúrás kertészkedés a lusta emberek módszere. Hát, ezt egyáltalán nem gondolom. A permakultúra ökologikus gondolkodású, kicsit polihisztor, tervező embert igényel, aki nem rest a kétkezi munkát is elvégezni és kisebb közösségek felé nyitni. A permakultúrában az a legcsodálatosabb, hogy nem szorít semmit szigorú szabályok közé, inkább egy keretrendszert ad, amin belül mindenki megtalálhatja a maga útját. Nagyon örülök, hogy én is azon képzettek között lehetek, akik a MAPER első, 2020-ban megvalósuló Permakultúra tervező képzésére járhatnak, ahol a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

Remélem, sokan kedvet kaptatok a jövő évi PDC-hez!

Üdv: TKA

One thought on “Elstartolt a nyári MAPER PDC 2020 többhetes előkészület után Nagyszékelyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.