Permakultúra alapelvek – játék

FRISSÍTÉS: március

3. alapelv: érjünk el hozamot!

Olyan rendszereket kell terveznünk, amelyek önállóságot biztosítanak, azaz fenntartják önmagukat és újabb energia begyűjtésére adnak lehetőséget a rendszerben tárolt energia segítségével.

 

Holmgren megemlíti, hogy Bill Mollison szerint a dísznövények helyett élelmet biztosító, hasznos növényekkel kell betelepíteni a városokat.
Bármit tervezzünk is, legyen képes terméshozam biztosítására, hogy saját igényeinket minél inkább saját erőforrásokból tudjuk fedezni. Ezzel növeljük önállóságunkat, amellyel együtt csökken a globális élelmiszerrendszerektől és a fosszilis energiahordozóktól való függésünk.
Ez az elv magába foglalja az ellátásunkhoz szükséges elemek rendszerünkbe történő integrálását.

Mindig van mit összeszedni és hasznosítani magunk körül. Természetesen, ha munkát végzünk, annak legyen eredménye. Azonban amíg a megfigyelést tart, addig hajtsunk hasznot olyasmiből, ami már ott van a területen.

orbáncfűolaj

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

A játékhoz az anyagokat Szilágyi Alfréd és Pásztor Krisztina diplomamunkáiból merítjük, köszönjük nekik a hozzájárulást!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Ez az év nagyon izgalmas volt a MAPER életében!

Sok-sok rendezvény – az évi két konferencia, permaklubok havonta a SZIE-n, Gyüttmenten Gazdálkodók tere -, élénkülő közösségi élet on- és offline és végre itt az első (és a második) PDC.

https://permakultura.hu/pdc2020/
Magyar nyelven, magyar oktatókkal (több, mint 10, a szakterületén elismert, gyakorlati tapasztalattal rendelkező permás), magyar helyszínek látogatásával.
Jövőre ugyanígy haladunk tovább. Számolatlan önkéntes órával, a szándékkal, hogy megosszuk mindazt a tudást, ami felhalmozódott az évek során és gyakorlati lehetőséget biztosítsunk olyanoknak, akik már a permakultúra küszöbén topognak türelmetlenül.
Az egyik ilyen egy játék lesz itt és a fb-on.
A Holmgren-féle alapelveket vesszük hónapról hónapra.
Megosztjuk, amit tudunk, várjuk a kérdéseket és játékra hívnk mindenkit, hogy megmutassa nála hogyan érvényesül az adott alapelv.
Tervezésben, kivitelezésben, működésben. A kertjében, az életében, a munkahelyén, a közösségeiben.
Akik pedig grafikai érzékkel megáldottak és szívesen osztják azt meg, készíthetnek az év során egy saját, magyar verzióját az alapelvről alkotott fenti, nemzetközileg ismert képnek.
#earthcare #peoplecare #fairshare

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük