Aki városban él, annak is lehet zöldséges kertje, akinek nincs fűtött üvegháza, az is termelhet télen zöldséget. Csíráztatással miniatűr kertet csinálhatunk a konyhánkban.
A csírák már kis mennyiségben fogyasztva is remek hatással vannak szervezetünkre. Jótékony hatásukat évezredek óta rengeteg helyen említik. Ki-ki a maga nyelvezetén magyarázza ezeket a nagyszerű hatásokat (ki életerővel, ki vitaminokkal és enzimekkel), az mindenesetre biztos, hogy egész évben kielégíthetjük velük friss zöldség iránti igényünket, kis helyen, kevés munkával.

Mire van szükség a csíráztatáshoz?

Elsősorban vegyszermentes magvakra, a csírafejlődéshez pedig helyre, vízre és levegőre van szükség, illetve többségüknek az utolsó napokban fényre is.

Csíráztató edény
A legolcsóbb megoldás, ha befőttesüveget használunk, aminek a nyílására gumival vagy madzaggal gézt, régi nylonharisnyát, függönyanyagot vagy szúnyoghálót rögzítünk. Még egyszerűbb, ha az üveg fém tetejét apró szöggel jó sűrűn kilyuggatjuk, 1-2 mm átmérőjű lyukakat készítve rá.

A legkényelmesebb megoldás, ha csíráztató edényt vásárolunk; kapható üveg, műanyag vagy kerámia. A kerámia a legszebb, de tisztántartása nehéz, főleg, ha egyszer már véletlenül bepenészedett. Műanyagból több emeletes változatok is léteznek. Amit üvegből láttam, az nem sokban különbözik a házi készítésűtől.

A csíráztatás folyamata

Magvak előkészítése
Válasszunk a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magvakat - bizonyosodjunk meg, hogy nem öregek, és nem kezelték vegyszerrel. (A csávázószerrel kezelt magvak élénk színűre vannak festve.) Távolítsuk el a törött vagy repedt szemeket. A kívánt mennyiségű magot folyóvíz alatt mossuk át (pl. szűrőben). A "kívánt mennyiség" a csíráztató edényünk méretétől függ, figyelembe kell venni, hogy áztatás során a magvak megduzzadnak, a csírák pedig a magok eredeti térfogatának sokszorosára növekednek.

Áztatás
Öntsünk a magokra annyi langyos vizet, hogy ellepje. A magok és a víz térfogatának aránya legalább 1:2 legyen. Az áztatási idő magfajtától függ: gabonaféléket nagyjából 12 órán át, apróbb magvakat 4 - 8 órán át, vastagabb héjú, olajos magvakat 18-24 órán át célszerű áztatni. A kifejezetten csíráztatásra árusított magvaknál a csomagoláson jelzik az ajánlott áztatási időt. Tartsuk az ázó magokat meleg helyen, kb. 25-28 °C-on. (Szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit hosszabban ázni őket.)

Elhelyezés
Áztatás után újra öblítsük le a magokat langyos vízzel, majd tegyük a csíráztató edénybe. Az edényt legfeljebb a harmadáig töltsük, hogy elegendő hely maradjon a növekedéshez. Többemeletes csíráztató készletnél a legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tegyük rá a magokkal a lyukas tálakat. A hálóval fedett befőttesüveget tároljuk nyílással lefelé, kb. 45 fokos szögben támasztva, alatta legyen egy tál, amibe a víz lecsöpöghet (egy edényszárító például alkalmas lehet erre a célra). Ügyeljünk rá, hogy a háló mindig tiszta legyen a szellőzés érdekében. Az első 2-4 napon tartsuk az edényt továbbra is 25-28 °C-on, sötét, jól szellőző helyen. Szobahőmérsékleten is kicsíráznak, csak kicsit lassabban.

Rendszeres öblítés
A csíráztatás első napjától az utolsóig naponta kétszer öblítsük le őket langyos vízzel. Öblítés után alaposan csöpögtessük le, a csírák között/alatt pangó víz penészedést okoz. Ha egy-egy alkalommal elfelejtjük leöblíteni a csírákat, még nem károsodnak, de legfeljebb 2 nap után már elkezdenek penészedni! Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsük hosszabban és gyakrabban a magokat.

Maghéjak eltávolítása
A csíráztatás megkezdése után 2-4 nappal már jól látható az eredmény, ekkor a csírákat egy szűrőbe vagy szitába téve egy tál vízben gyengéden át kell mosni, hogy a levált maghéjakat eltávolítsuk, melyek kellemetlen szagot, penészedést okozhatnak. Alapos csöpögtetés után, visszatéve a csíráztató edénybe, világos helyre helyezhetjük őket, de direkt napfény ne érje őket. Egyes fajták már ekkor fogyaszthatók, mások több időt igényelnek, de ez egyéni ízlés kérdése is. Például a lencse, csicseriborsó, mungobab fiatalon, sötétből kivéve a legfinomabb, míg a csírák zsengék.

Aratás, tárolás
Ha készen állunk a csírák learatására, öblítsük le őket utoljára, próbáljuk eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtessük le. Frissen a legjobb fogyasztani, de hűtőben sokáig eltarthatók: műanyag zacskóban vagy üvegben frissek maradnak, és lassan tovább fejlődnek még 1-2 hétig. Ebben az esetben tálalás előtt alaposan mossuk le a nyákot róluk! Egyes források azt ajánlják, hogy fogyasztás előtt tegyük ki legalább 2 órára közvetlen napfényre.

A következő adag csíráztatása előtt alaposan mossuk ki a csíráztató edényt a penészedés megelőzésére!

A fent leírtak a csíráztatás fő mozzanatai. A legjobb, ha kis változtatásokkal mindenki kikísérletezi a neki és lakásához leginkább passzoló módszert, például van, aki már a legelejétől világos helyen tartja a csírázó magvakat. Egyszerre nem csak egy fajtát, hanem keverékeket is lehet csíráztatni, ezen a téren is érdemes kísérletezni.

Napraforgó és tönkölybúza nevelése tálcán

Szükségünk lesz egy 5-8 cm mély tálcára. Ezt félig töltsük fel jó minőségű finom komposzttal vagy virágfölddel, de ne nyomkodjuk le!

A magokat ebben az esetben is beáztatjuk, és elkezdjük csíráztatni. Mikor a maghéjak megrepednek, szórjuk őket az előkészített tálcára, takarjuk le újságpapírral vagy egy másik tálcával, de földet ne szórjunk rá. A sötétség és az enyhe nyomás elősegíti a csírák gyökerezését. A tálcákban a földet tartsuk enyhén nedvesen.

Mikor a hajtások ledobták a maghéjakat (kb. 4 nap), tegyük fényre őket, a földet tartsuk továbbra is nedvesen, és egy héten belül már arathatunk is. Aratásnál a tövükhöz minél közelebb vágjuk el a szárakat, fogyasztásuk frissen ajánlott.

A gyökerekkel átszőtt földpárnát használhatjuk talajtakarásra a kertben, vagy belemorzsolhatjuk a komposztba.

Csíráztatásra ajánlott magvak

Brokkoli
Görögszéna
Csicseriborsó
Hagyma
Káposzta
Köles
Lencse
Lóhere
Lucerna
Mungobab
Mustármag
Napraforgó
Retek
Rozs
Szezámmag
Tönkölybúza
Vöröshere
Vöröskáposzta
Zsázsa
Zöldborsó

Hogyan fogyasszuk?

A csírákat fogyaszthatjuk nyersen salátában vagy szendvicsben, használhatjuk főzelék- vagy levesbetétnek, és süteményekbe is süthetjük. Szárítás után ledarálva lisztkeverékbe is tehetők.

 

Vargha Sára